paprykarz z iemniaków

Paprykarz z ziemniaków

  • 60 minut
  • 10 składników
100%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 55 min

Składniki

  • ziemniaki 1 kg
  • cebula 1 duża
  • czosnek 2 ząbki
  • słodka papryka w proszku 1 łyżka
  • ostra papryka w proszku 1 łyzeczka
  • mielony kminek 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • mleko lub kwaśna śmietana 200 ml
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Założę się, że tak jak ja, macie czasami lenia i zwyczajnie nie chce się Wam wychodzić z domu nawet do pobliskiego sklepu. Właśnie w takiej chwili z pomocą przychodzi ten przepis. Paprykarz z ziemniaków, to proste i niskobudżetowe danie, na które składniki zazwyczaj wszyscy mamy w domu. Może być samodzielnym posiłkiem, albo dodatkiem. Aby je przygotować potrzebujemy ziemniaków, cebuli, czosnku i kilku przypraw. Spróbujecie?


  1. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną drobno cebulę. Zeszklij ją, a pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek.
  2. Wsyp na patelnię słodką paprykę. Zdejmij patelnię z ognia i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Wstaw z powrotem patelnie na ogień i dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ostrą paprykę i mielony kminek. Podlewaj regularnie odrobiną wody, mieszaj i duś aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec, gdy ziemniaki będą już dochodziły zamiast wody, do podlewania użyj mleka. Gotuj aż sos zgęstnieje, a ziemniaki będą miękkie.
  4. Gotowe danie podaj z ulubioną zieleniną. Smacznego

 

paprykarz z iemniaków

komentarzy 9

Odpowiedz Karolina Anuluj