Składniki
- papryki czerwone lub żółte 3 sztuki
- ryż 1 woreczek
- pieczarki około 250g
- granulat sojowy 1/2 szklanki
- cebula 1 duża sztuka
- czosnek 3 ząbki
- passata pomidorowa około 3/4 szklanki
- żółty tarty ser do posypania
- oliwa do smażenia
- cukier szczypta
- czerwona papryka w proszku do smaku
- lubczyk do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i granulatem sojowym. Granulat w naszej kuchni zastępuje mielone mięso. Jeśli jednak za nim nie przepadacie, to nic prostszego – pomińcie go. Tak naprawdę do tego farszu można dodać prawie wszystko. Świetnie sprawdzi się kukurydza, groszek, albo czerwona fasola, która nada całości meksykańskiego charakteru. Z przyprawami też możecie poszaleć -wszystko zależy od Waszego gustu. Nie ma co trzymać się sztywno przepisu, warto samemu kombinować z ulubionymi smakami. Nie jest to danie najlżejsze na świecie, ale z pewnością poprawiające humor w ponure zimowe dni. Można korzystać z papryk żółtych lub czerwonych. Zielonych nie polecam – są gorzkawe. Przepis na 6 połówek – czyli 2 duże porcje.
- Ryż gotujemy.
- W tym samym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek. W głębokiej patelni podsmażamy je. Dodajemy drobno posiekane pieczarki i smażymy aż odparuje woda.
- Granulat sojowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut pod przykryciem. Wodę można doprawić. Gdy granulat zmięknie, odlewamy wodę.
- Dodajemy granulat oraz ugotowany ryż do pieczarek i cebuli. Mieszamy z passatą pomidorową i przyprawiamy wedle własnych preferencji. Do farszu dodajemy również trochę tartego sera.
- Gotowym farszem napełniamy połówki wydrążonych papryk. Układamy na blasze z papierem do pieczenia, lub w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy resztą sera i pieczemy przez około 30 – 40 minut w temperaturze 200 stopni. Do czasu aż papryka zmięknie.

takie smakołyki, że aż chcę lecieć do domu dwa razy szybciej :D
Uwielbiam faszerowaną paprykę bez względu na farsz:)