Jednogarnkowy makaron z warzywami

  • 45 minut
  • 17 składników
100%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • papryka czerowna 1/2 sztuki
  • papryka żołta 1/2 sztuki
  • cukinia 1 średnia
  • marchewka 2 średnie
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 2 ząbki
  • makaron kokardki około 1/2 szklanki
  • czerwona soczewica (sucha) 3 łyżki
  • zagęszczony sok pomidorowy 500ml
  • słodka papryka w proszku 1 łyżka
  • ostra papryka w proszku 1 łyżeczka
  • cząber 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • śmietana jogurtowa 10% około 1/2 szklanki

Takich przepisów na Pinterescie są tryliardy. Po wpisaniu w wyszukiwarkę „one pot pasta” Waszym oczom ukażą się cudnej urody przysmaki. Postanowiłam zrobić swój! Zawartość lodówki wskazywała jednoznacznie na ratatouille. Nie chciałam jednak gotować znowu tego samego, dlatego w prosty sposób stworzyłam z klasyka zupełnie nowe fajne danie. Wystarczyło dodać makaron, soczewicę i trochę inne niż zwykle przypraw. Z resztą spróbujcie sami!

 

  1. W dużym garnku rozgrzej olej. Smaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę wraz z pokrojoną w cienkie plasterki marchewką i pokrojoną w kostkę papryką.
  2. Gdy warzywa nieco zmiękną dodaj czosnek w plasterkach oraz cukinię w kawałkach. Smaż jeszcze kilka minut.
  3. Następnie dodaj zagęszczony sok pomidorowy, przyprawy, makaron i soczewicę. Duś warzywa na małym ogniu tak długo, aż makaron i soczewica zmiękną. Mieszaj od czasu do czasu i jeśli jest taka potrzeba to podlewaj małą ilością wody.
  4. Na sam koniec całość delikatnie zmieszaj ze śmietaną jogurtową.

 

22

komentarze 2

Odpowiedz Karolina Anuluj