Składniki
- papryka czerowna 1/2 sztuki
- papryka żołta 1/2 sztuki
- cukinia 1 średnia
- marchewka 2 średnie
- cebula 1 średnia
- czosnek 2 ząbki
- makaron kokardki około 1/2 szklanki
- czerwona soczewica (sucha) 3 łyżki
- zagęszczony sok pomidorowy 500ml
- słodka papryka w proszku 1 łyżka
- ostra papryka w proszku 1 łyżeczka
- cząber 1 łyżeczka
- oregano 1 łyżeczka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
- śmietana jogurtowa 10% około 1/2 szklanki
Takich przepisów na Pinterescie są tryliardy. Po wpisaniu w wyszukiwarkę „one pot pasta” Waszym oczom ukażą się cudnej urody przysmaki. Postanowiłam zrobić swój! Zawartość lodówki wskazywała jednoznacznie na ratatouille. Nie chciałam jednak gotować znowu tego samego, dlatego w prosty sposób stworzyłam z klasyka zupełnie nowe fajne danie. Wystarczyło dodać makaron, soczewicę i trochę inne niż zwykle przypraw. Z resztą spróbujcie sami!
- W dużym garnku rozgrzej olej. Smaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę wraz z pokrojoną w cienkie plasterki marchewką i pokrojoną w kostkę papryką.
- Gdy warzywa nieco zmiękną dodaj czosnek w plasterkach oraz cukinię w kawałkach. Smaż jeszcze kilka minut.
- Następnie dodaj zagęszczony sok pomidorowy, przyprawy, makaron i soczewicę. Duś warzywa na małym ogniu tak długo, aż makaron i soczewica zmiękną. Mieszaj od czasu do czasu i jeśli jest taka potrzeba to podlewaj małą ilością wody.
- Na sam koniec całość delikatnie zmieszaj ze śmietaną jogurtową.
Kocham takie dania jednogarnkowe, to wygląda wspaniale, zjadłabym <3
Oj ja też lubię jednogarnkowce. Już mam kilka pomysłów na kolejne :)