Składniki
- bulion warzywny około 2 litry
- groch żółty połówki około 200g
- marchewka 1 średnia
- korzeń pietruszki 1 średni
- korzeń selera mały kawałek
- cebula 1 mała sztuka
- ziemniak 2 średnie
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- majeranek 1-2 łyżeczki
- słodka papryka wędzona w proszku do smaku
- oliwa odrobina do smażenia
Grochówka wegetariańska – to kolejny jesienny klasyk! Gęsta, gorąca z wędzonym aromatem, który uzyskamy używając wędzonej papryki. Grochu nie trzeba namaczać. Wystarczy, że pogotujemy go około 45 minut. Po godzinie możemy cieszyć się pyszną, rozgrzewającą zupą, bez dodatku mięsa.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku w którym będziesz gotować zupę rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę. Gdy się zeszkli dodaj do niej cały bulion oraz groch. Gotuj około 45 minut aż groch zacznie się rozpadać, a zupa wyraźnie zgęstnieje.
- Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj pod koniec gotowania (gdy groch będzie już miękki). Ziemniaki również obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Dodaj również przyprawy: majeranek, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Gotuj całość jeszcze chwilę aż reszta warzyw zmięknie.

Prosta w przygotowaniu i smaczna .Przepis w jasny sposób podany .Dziękuję i pozdrawiam ,.