Francuska tarta szparagowa

  • 40 minut
  • 9 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 25 min

Składniki

  • cisto francuskie (gotowy płat) 1 sztuka
  • zielone szparagi 1 pęczek
  • filet łososia wędzonego na gorąco 1 niewielki
  • śmietana 12% 3 łyżki
  • gorgonzola 100g
  • ser żółty tarty około 120g
  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • pieprz do smaku
Chyba w końcu udało mi się przekonać mą drugą połowę do szparagów! Co prawda  rację bytu mają jedynie zielone, ale lepsze to niż nic! W sumie to dobrze, bo białe nie do końca mi odpowiadają.  Tarta bardzo prosta i dosyć szybka. Używam do niej gotowego ciasta francuskiego i łososia wędzonego na ciepło. Szparagi i łosoś to dla mnie połączenie idealne i tego będę się trzymała! Gdy sezon się skończy można użyć  zielonej fasolki szparagowej, będzie równie pyszne! Ponadto gorgonzola, dużo gałki muszkatołowej i świeżo mielonego pieprzu! Lubię to! ;)

 

  1. Zaczynamy od przygotowania szparagów. Odłamujemy zdrewniałe końcówki.
  2. Umyte szparagi  tniemy na około 2 lub 3 cm kawałki. Gotujemy na parze przez około 5-8 minut. To ważne żeby przygotować je na parze, aby pozostały jędrne, pięknie zielone i zachowały jak najwięcej odżywczych składników. Gdy szparagi nieco zmiękną odkładamy je do ostudzenia.
  3. Na blaszce układamy papier do pieczenia, a na nim rozkładamy płat ciasta francuskiego. Smarujemy go cienko śmietaną. Oprószamy gałką muszkatołową, pieprzem oraz odrobiną soli. Rozkładamy szparagi, rozdrobnionego łososia oraz gorgonzolę pokrojoną w drobną kostkę. Całość możemy jeszcze z wierzchu oprószyć odrobiną gałki, pieprzu i soli. Posypujemy tartym serem i pieczemy w temperaturze około 200 stopni przez około 20 minut. Do czasu aż ciasto na brzegach pięknie się przyrumieni, a ser roztopi.
  4. Ostrzegam – ciasto jest bardzo cienkie i ciężko je wyciągnąć z blaszki, dlatego po wyjęciu ciasta z piekarnika warto chwilę poczekać z krojeniem.tarta szparagowa nowa

komentarzy 9

  1. W domu jakoś nie jadamy tart. Ostatnio koleżanka mnie do nich przekonywała. Że te z ciastem francuskim są mega szybkie i bardzo dobre. Może czas się przełamać?!

  2. piękna no smacznie wyszła :D wczoraj się zajadaliśmy… Pytanko jaka temperatura i jak długo piec?? bo my na oko ustawialiśmy ;P

    Ale przepis bomba :D – specjalnie zakupiłam do tego blaszke :D
    zielona oczywiście :D

    • Bardzo się cieszę, że smakowało :) Ja też na oko piekę. Temperatura około 200 stopni…czas na oko 20 minut. Trzeba obserwować :)

  3. A ciasto było rewelacyjne jak nasączyłam tą śmietaną :) lekko miękkawe nie kruche-i co najlepsze. b.Łatwo się wyciągało :) – użyłam papieru z ciasta francuskiego ;P dużo pomógł

Odpowiedz Katarzyna Kozubowska Anuluj