Falafel z ciecierzycy

  • 35 minut
  • 18 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • sucha ciecierzyca 350g
  • natka pietruszki 1 peczek
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 4 ząbki
  • sezam do panierowania
  • olej do smażenia
  • mąka (opcjonalnie) 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • kolendra 1 łyżeczka
  • kmin rzymski 1 łyżeczka
  • garam masala 1 łyżeczka
  • kminek 1 łyżeczka
  • ziele angielskie 6 kulek
  • suszone ostre papryczki 2 maleńkie
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
  • curry 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  Falafel Day – to dzisiaj! Trudno żeby nie uczcić tak smakowitego święta. Ile osób , tyle wariacji na temat tych smakowitych kulek. U mnie zawsze są bardzo aromatyczne – z dodatkiem utłuczonych w moździerzu: kolendry, kminu rzymskiego, ostrej papryczki, ziela angielskiego, kminku i odrobiny cynamonu. Robiąc falafel trzeba pamiętać o jednej prostej zasadzie – używamy suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimnej wodzie)! Niestety ta z puszki sprawi, że nasze kotleciki rozpadną się i będą jedną wielką niezjadliwą breją nadającą się jedynie do kosza  (tak, tak – przetestowałam tę porażkę). Falafel można podawać w picie lub w tortilli. Można też zjeść z samą sałatą. U mnie jada się zawsze z jakimś sosem. Dziś był czosnkowy.

Z podanych składników wychodzi około 20 kulek. Ostrzegam  – są bardzo syte! Po około czterech, byłam już po obiedzie… choć niejadkiem to ja z pewnością nie jestem, falafele też duże nie są ;)

 

  1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do namoczenia na całą noc.
  2. Następnego dnia odsączamy i miksujemy z cebulą oraz czosnkiem w blenderze.
  3. Do zmiksowanej masy dodajemy posiekaną natkę pietruszki. W moździerzu tłuczemy: kolendrę, kmin rzymski, ziele angielskie, suszone ostre papryczki, kminek.
  4. Utłuczone przyprawy oraz sól, garam masalę, cynamon, słodką paprykę, curry oraz sodę oczyszczoną dodajemy do ciecierzycy i dokładnie mieszamy (najwygodniej rękoma).
    Do całości dodajemy około 2 łyżek wody i ponownie mieszamy. Jeśli masa niezbyt się klei dodajemy maksymalnie dwie łyżki mąki i odrobinę wody.
  5. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy w ziarenkach sezamu.
  6. Smażymy w dobrze rozgrzanym, dość głębokim oleju, kilkakrotnie odwracając, tak by równomiernie się przyrumieniły.
  7. Uwaga, bo robią się dosyć szybko. Mają chrupiącą skórkę; są świetne na ciepło i na zimno! Smacznego!

falafel

komentarzy 7

  1. Witam Cię w mojej ciecierzycowej akcji.
    Mniam, falafel to moje ulubione danie z ciecierzycy. Właśnie mam namoczone 1,5 kg na porcję imprezową.

    Pozdrawiam
    Laura

  2. Witam, bardzo proszę o wskazówkę, mi wyszła zupa falafelowa, kilka sztuk udało się uratować. Ale smażenie na suchej patelni nie daje odpowiedniego efektu. Co zrobić żeby falafele pozostały w oryginalnej formie…?
    Dzięki i pozdrawiam,
    Monika

    • Ojjj też mi kiedyś wszytko się rozpadło, ale robiłam wówczas z cieciorki z puszki. Następnym razem zrobiłam z suchej, wieczór wcześniej namoczonej i nie było już tego problemu. Też sporo zależy od rozgrzania oleju. Musi być bardzoooo gorący. Tak, że jak tylko wrzucisz, to momentalnie musi robić się złoty.

  3. W składzie garam masali są: kmin rzymski, kolendra, cynamon i chili, po co używać dodatkowo?

Odpowiedz Laura Anuluj