Składniki
- sucha ciecierzyca 350g
- natka pietruszki 1 peczek
- cebula 1 średnia
- czosnek 4 ząbki
- sezam do panierowania
- olej do smażenia
- mąka (opcjonalnie) 2 łyżki
- sól 1 łyżeczka
- kolendra 1 łyżeczka
- kmin rzymski 1 łyżeczka
- garam masala 1 łyżeczka
- kminek 1 łyżeczka
- ziele angielskie 6 kulek
- suszone ostre papryczki 2 maleńkie
- cynamon 1/2 łyżeczki
- słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
- curry 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
Falafel Day – to dzisiaj! Trudno żeby nie uczcić tak smakowitego święta. Ile osób , tyle wariacji na temat tych smakowitych kulek. U mnie zawsze są bardzo aromatyczne – z dodatkiem utłuczonych w moździerzu: kolendry, kminu rzymskiego, ostrej papryczki, ziela angielskiego, kminku i odrobiny cynamonu. Robiąc falafel trzeba pamiętać o jednej prostej zasadzie – używamy suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimnej wodzie)! Niestety ta z puszki sprawi, że nasze kotleciki rozpadną się i będą jedną wielką niezjadliwą breją nadającą się jedynie do kosza (tak, tak – przetestowałam tę porażkę). Falafel można podawać w picie lub w tortilli. Można też zjeść z samą sałatą. U mnie jada się zawsze z jakimś sosem. Dziś był czosnkowy.
Z podanych składników wychodzi około 20 kulek. Ostrzegam – są bardzo syte! Po około czterech, byłam już po obiedzie… choć niejadkiem to ja z pewnością nie jestem, falafele też duże nie są ;)
- Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do namoczenia na całą noc.
- Następnego dnia odsączamy i miksujemy z cebulą oraz czosnkiem w blenderze.
- Do zmiksowanej masy dodajemy posiekaną natkę pietruszki. W moździerzu tłuczemy: kolendrę, kmin rzymski, ziele angielskie, suszone ostre papryczki, kminek.
- Utłuczone przyprawy oraz sól, garam masalę, cynamon, słodką paprykę, curry oraz sodę oczyszczoną dodajemy do ciecierzycy i dokładnie mieszamy (najwygodniej rękoma).
Do całości dodajemy około 2 łyżek wody i ponownie mieszamy. Jeśli masa niezbyt się klei dodajemy maksymalnie dwie łyżki mąki i odrobinę wody. - Formujemy małe kotleciki i obtaczamy w ziarenkach sezamu.
- Smażymy w dobrze rozgrzanym, dość głębokim oleju, kilkakrotnie odwracając, tak by równomiernie się przyrumieniły.
- Uwaga, bo robią się dosyć szybko. Mają chrupiącą skórkę; są świetne na ciepło i na zimno! Smacznego!
oj będę szalała z nim dziś :D
Witam Cię w mojej ciecierzycowej akcji.
Mniam, falafel to moje ulubione danie z ciecierzycy. Właśnie mam namoczone 1,5 kg na porcję imprezową.
Pozdrawiam
Laura
Witam, bardzo proszę o wskazówkę, mi wyszła zupa falafelowa, kilka sztuk udało się uratować. Ale smażenie na suchej patelni nie daje odpowiedniego efektu. Co zrobić żeby falafele pozostały w oryginalnej formie…?
Dzięki i pozdrawiam,
Monika
Ojjj też mi kiedyś wszytko się rozpadło, ale robiłam wówczas z cieciorki z puszki. Następnym razem zrobiłam z suchej, wieczór wcześniej namoczonej i nie było już tego problemu. Też sporo zależy od rozgrzania oleju. Musi być bardzoooo gorący. Tak, że jak tylko wrzucisz, to momentalnie musi robić się złoty.
W składzie garam masali są: kmin rzymski, kolendra, cynamon i chili, po co używać dodatkowo?
Żeby wzmocnić smak.
test