Czekoladowy krem z awokado

  • 10 minut
  • 6 składników
100%
  • Przygotowanie 10 min

Składniki

  • bardzo dojrzałe awokado 1
  • gorzkie kakao 2 lub 3 łyżki
  • syrop klonowy lub płynny miód 3 łyżki
  • mleko ryżowe (lub jakiekolwiek inne) 2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • sól szczypta
Nie ma co ściemniać… każdy z nas lubi nutellę i każdy z nas od czasu do czasu po nią sięga. Jeśli jednak chcecie coś nieco zdrowszego to proponuję Wam krem czekoladowy na bazie awokado. Warunek jest jeden – awokado musi być bardzo dojrzałe o konsystencji masła. Do posłodzenia użyłam syropu klonowego. Jeśli jednak takiego nie macie to świetnie sprawdzi się również płynny miód albo cukier puder.Gdyby masa okazała się za gęsta należy dodać odrobinę mleka. Ja użyłam ryżowego, ale każde inne też będzie dobre.

  1. Awokado należy przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, a miąższ wydłubać łyżeczką.
  2. Dodajemy do niego kakao, szczyptę soli , syrop klonowy (lub miód), mleko. Opcjonalnie można doprawić cynamonem lub ekstraktem waniliowym. Wszystko zależy od tego co lubicie.
  3. Całość miksujemy na gładką masę.
  4. Przechowujemy do kilku dni w lodówce w zamkniętym słoiczku.

Smacznego!

czekoladowy-2Bkrem-2Bz-2Bawokado

komentarzy 9

    • W sumie ja też za samym nie przepadam. Ale np. w towarzystwie jajka w formie pasty, albo z ziemniakami jako sałatka jest super :) No a przede wszystkim mega zdrowe!

  1. Ale apetyczne zdjęcie,to ja mam odwrotnie bo od nutelli aż mnie wzdryga ,a awokado uwielbiam, nawet takiej słodkiej formie mogę jeść , choć ja słodziłam dojrzałymi bananami lub namoczonymi daktylami

  2. Pingback: 10 produktów spożywczych których nie znajdziesz w mojej kuchni - Co Pysznego?Co Pysznego?

Odpowiedz Anonymous Anuluj