Chlebki naan

  • 40 minut
  • 8 składników
89%
  • Nakryć kilkanaście sztuk
  • Przygotowanie 30 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • mąka pszenna 2 szklanki + do podsypywania
  • suche drożdże 1 opakowanie (7 lub 8 g)
  • sól 1/4 łyżki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżka
  • olej 2 łyżki
  • grecki jogurt naturalny 2 łyżki
  • ciepła, ale nie gorąca woda 1/2 szklanki

Mam dziś dla Was coś przepysznego! Orientalne chlebki naan prosto z patelni – idealne do wszelkiego rodzaju curry czy past! Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najdłużej trwa wyrastanie ciasta. Samo zagniatanie, wałkowanie i smażenie (na suchej patelni) trwa zaledwie kilka minut. Jeśli raz ich spróbujecie – już nigdy nie kupicie gotowców! Mogą być naturalne, albo z dodatkami. U mnie mix: z chili i czarnuszką.  Podałam je ze zwyczajnym ratatouille. Nie martwcie się jeśli nie zjecie wszystkich na ciepło. Na zimno też są pyszne, mało tego – następnego dnia również zachowują jeszcze świeżość. Warto je jednak na noc przykryć, aby zbytnio nie wyschły.

 Spróbujcie koniecznie!


  1. Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć z nich elastyczne ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30 minut)
  2. Rozgrzej suchą patelnię
  3. Z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe i wałkuj na podłużne cienkie placki. W razie potrzeby podsypuj niewielką ilością mąki.
  4. Umieszczaj je partiami na gorącej (suchej) patelni i smaż z obydwu stron do zarumienienia. Uważaj, bo to trwa zaledwie kilkanaście sekund.
  5. Podawaj na ciepło lub zimno. Smacznego!

 

IMG_1877-crop

komentarzy 7

Odpowiedz