Zupa brukselkowa

  • 35 minut
  • 17 składników
67%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 25 min
  • Course

Składniki

  • bulion warzywny około 1,5 l
  • brukselki około 20 sztuk
  • marchewka 1 średnia
  • pietruszka 1 średnia
  • ziemniak 1 średni
  • por 1/2 śreniego
  • seler 1/2 średniego
  • ziele angielskie 4 kulki
  • liście laurowe 2 sztuki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • lubczyk do smaku
  • cukier szczypta
  • mleko do zabielenia 1/2 szklanki
Festiwal brukselki w moim domu trwa. Robię ją na wszelkie możliwe sposoby. W dzieciństwie jako jedyna ze znanych mi osób wyławiałam pojedyncze brukselki z zupy jarzynowej, którą serwowała np.  stołówka.  Zawsze byłam zawiedziona ilością brukselek w paczce z mrożonką jarzynową. Chyba właśnie dlatego od czasu do czasu robię zupę w której brukselka gra główną rolę. Zapraszam na szybką i łatwą zupę brukselkową.

  1. Do bulionu wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojone warzywa. U mnie marchewka, pietruszka, seler  i ziemniaki pokrojone w kostkę. Brukselka pokrojona na 4 części a por w półplasterki.
  2. Gotujemy aż wszystkie warzywa zmiękną. Doprawiamy, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, lubczykiem i szczyptą cukru.
  3. Na końcu dolewamy pół szklanki mleka, aby całość zabielić. Gotujemy jeszcze chwilę i podajemy.

 

zupa-2Bbrukselkowa

Like 10 Dislike 5

komentarze 2

Odpowiedz