Składniki
- bulion warzywny około 1,5 l
- brukselki około 20 sztuk
- marchewka 1 średnia
- pietruszka 1 średnia
- ziemniak 1 średni
- por 1/2 śreniego
- seler 1/2 średniego
- ziele angielskie 4 kulki
- liście laurowe 2 sztuki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- lubczyk do smaku
- cukier szczypta
- mleko do zabielenia 1/2 szklanki
Festiwal brukselki w moim domu trwa. Robię ją na wszelkie możliwe sposoby. W dzieciństwie jako jedyna ze znanych mi osób wyławiałam pojedyncze brukselki z zupy jarzynowej, którą serwowała np. stołówka. Zawsze byłam zawiedziona ilością brukselek w paczce z mrożonką jarzynową. Chyba właśnie dlatego od czasu do czasu robię zupę w której brukselka gra główną rolę. Zapraszam na szybką i łatwą zupę brukselkową.
- Do bulionu wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojone warzywa. U mnie marchewka, pietruszka, seler i ziemniaki pokrojone w kostkę. Brukselka pokrojona na 4 części a por w półplasterki.
- Gotujemy aż wszystkie warzywa zmiękną. Doprawiamy, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, lubczykiem i szczyptą cukru.
- Na końcu dolewamy pół szklanki mleka, aby całość zabielić. Gotujemy jeszcze chwilę i podajemy.
Ale kolorowa! Szalejesz z tą brukselką :)
Kupiłam trochę za dużo, więc pozostało mi szaleć ;)