patelnia tytanowa Woll i pieczone warzywa

Warzywa pieczone w sosie imbirowym

  • 60 minut
  • 16 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 50 min

Składniki

  • marchewki pomarańczowe 2 sztuki
  • marchewki czarne 2 sztuki
  • pasternak 1 sztuka
  • ziemniaki 2 sztuki
  • ziemniaki fioletowe 6 małych sztuk
  • czerwona cebula 1 duża
  • czosnek 1 główka + 2 ząbki do sosu
  • dynia Hokkaido 2 średnie kawałki
  • cukinia 1/2 małej sztuki
  • świeży imbir 2 cm
  • papryczka chilli 1/2 sztuki
  • olej 3 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • miód lub syrop klonowy lub golden syrop 1 łyżka
  • oregano 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Podobno dziś ma spaść śnieg… trzeba zatem sobie jakoś radzić. Proponuję rozpocząć od włączenia piekarnika. Mam dziś dla Was przepis na rozgrzewające warzywa pieczone w sosie imbirowym, które robią się same. Jeśli tak jak ja, dysponujecie głęboką patelnią, którą można wstawić również do piekarnika to na wstępie przesmażcie warzywa. Jeśli nie macie – nic straconego. Warzywa w brytfance włóżcie bezpośrednio do piekarnika. Też będą pyszne! U mnie talerz warzyw jest samodzielnym posiłkiem. Podaje je w towarzystwie jogurtowo-musztardowego sosu. Wy możecie jednak potraktować warzywa np. jako dodatek do mięsa.


  1. Przygotowania zacznij od obrania i pokrojenia warzyw oraz od zrobienia sosu imbirowego.
  2. Obrany imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach, połącz go z posiekaną papryczką chilli, dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, sokiem z cytryny, miodem, oregano i olejem. Dokładnie wymieszaj i przypraw solą i pieprzem.
  3. Warzywa dokładnie wymieszaj z sosem imbirowym (najlepiej zrobić to dłońmi). Włóż do brytfanki i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika. Piecz około 50 minut co jakiś czas mieszając całość. Gdyby warzywa nie miękły, a zbyt szybko się przypalały podlej odrobiną wody.
  4. Podawaj jako samodzielne danie np. z sosem jogurtowo – musztardowym lub jako dodatek do mięsa.
  5. Smacznego!

patelnia tytanowa Woll i pieczone warzywa

Rant patelni tytanowej Woll

komentarze 4

Odpowiedz Karolina Anuluj