Składniki
- marchewki pomarańczowe 2 sztuki
- marchewki czarne 2 sztuki
- pasternak 1 sztuka
- ziemniaki 2 sztuki
- ziemniaki fioletowe 6 małych sztuk
- czerwona cebula 1 duża
- czosnek 1 główka + 2 ząbki do sosu
- dynia Hokkaido 2 średnie kawałki
- cukinia 1/2 małej sztuki
- świeży imbir 2 cm
- papryczka chilli 1/2 sztuki
- olej 3 łyżki
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- miód lub syrop klonowy lub golden syrop 1 łyżka
- oregano 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
Podobno dziś ma spaść śnieg… trzeba zatem sobie jakoś radzić. Proponuję rozpocząć od włączenia piekarnika. Mam dziś dla Was przepis na rozgrzewające warzywa pieczone w sosie imbirowym, które robią się same. Jeśli tak jak ja, dysponujecie głęboką patelnią, którą można wstawić również do piekarnika to na wstępie przesmażcie warzywa. Jeśli nie macie – nic straconego. Warzywa w brytfance włóżcie bezpośrednio do piekarnika. Też będą pyszne! U mnie talerz warzyw jest samodzielnym posiłkiem. Podaje je w towarzystwie jogurtowo-musztardowego sosu. Wy możecie jednak potraktować warzywa np. jako dodatek do mięsa.
- Przygotowania zacznij od obrania i pokrojenia warzyw oraz od zrobienia sosu imbirowego.
- Obrany imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach, połącz go z posiekaną papryczką chilli, dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, sokiem z cytryny, miodem, oregano i olejem. Dokładnie wymieszaj i przypraw solą i pieprzem.
- Warzywa dokładnie wymieszaj z sosem imbirowym (najlepiej zrobić to dłońmi). Włóż do brytfanki i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika. Piecz około 50 minut co jakiś czas mieszając całość. Gdyby warzywa nie miękły, a zbyt szybko się przypalały podlej odrobiną wody.
- Podawaj jako samodzielne danie np. z sosem jogurtowo – musztardowym lub jako dodatek do mięsa.
- Smacznego!
Pyszne są takie warzywka, mogłabym jeść i jeść
Super pomysł, jesiennie i kolorowo :)
Uwielbiam pieczone warzywa, za ich zapach, smak i wszechstronne wykorzystanie w kuchni :)
U mnie dziś spadł śnieh !! wiec idealny przepis na rozgrzanie! jutro wypróbuje :)