Składniki
- miękkie masło 1 kostka
- płynny miód 3 łyżeczki
- pomarańcza 1 sztuka
- konfitura pomarańczowa 3 łyżeczki
W tym roku postanowiłam, że moi bliscy dostaną ode mnie same jadalne prezenty. Kilka deszczowych wieczorów z notatnikiem i ołówkiem w ręku zaowocowało wieloma pomysłami. Nawet nie wiem, czy zdążę je wszystkie zrealizować tej zimy. Propozycje moich prezentów będą miały jeden klucz – będą zapakowane w słoiczki. Nie oznacza to jednak, że będą to same smarowidła. Wręcz przeciwnie – tych będzie najmniej, gdyż one najszybciej się psują. Jeśli jesteście ciekawi co jeszcze wymyśliłam – musicie w najbliższych dniach śledzić blog.
Na początek mam dla Was banalnie proste i szybkie w przygotowaniu masło. Jest cudownym dodatkiem do świeżej chałki. Jeśli lubicie mleko na słodko z miodem – możecie dodać do niego również odrobinę tego masła. Jest cudownie aromatyczne. Przechowywane w lodówce powinno wytrzymać około 1,5 tygodnia.
- Pomarańczę dokładnie umyj i sparz. Na tarce o najmniejszych oczkach obetrzyj jej skórkę.
- W misce połącz ze sobą: miękkie masło, konfiturę i skórkę pomarańczową oraz płynny miód. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie na jednolitą masę. Przełóż do czystego i suchego słoiczka. Przechowuj w lodówce.

Brak komentarzy