Składniki
- ciecierzyca 1/2 puszki
- ziemniaki 2 średnie sztuki
- ryż brązowy pół szklanki
- ogórek kilka plasterków
- rukola garść
- kukurydza 2 łyżki
- marchewka 1 mała
- masło orzechowe 2 łyżki
- sos sojowy 2 łyżeczki
- ocet ryżowy 1 łyżeczka
- syrop klonowy lub płynny miód 2 łyżeczki
- gotowy sos w stylu tajskim np słodko - kwaśny 2 łyżeczki
- świeża kolendra do posypania
- ulubione zioła do przyprawienia ziemniaków i cieciorki
- oliwa 2 łyżki
Buddha Bowl, czyli miska obfitości. Cóż to takiego i jak ją komponować? Sprawdźcie koniecznie link, który przygotowałam dla Was. Tam również znajdziecie praktyczną ściągę, którą będziecie mogli sobie wdrukować i przyczepić na lodówce.
To nic innego jak pełna zdrowych, kolorowych i różnorodnych składników potrawa. Fantastyczny pomysł na ciekawy lunch do pracy, czy w powiększonej wersji przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi. Wygląda imponująco i jeśli tylko ciekawie dobierzecie składniki, to z pewnością zrobi wrażenie na Waszych gościach lub współpracownikach.
Proponuję Wam miskę w stylu tajskim, ze słodko pikantnym sosem z masła orzechowego.
Spróbujecie?
- Zacznijcie od przygotowania ciepłych składników. Będą potrzebowały trochę czasu, aby się upiec i ugotować.
- Ugotujcie ryż, a w tym samym czasie obierzcie ziemniaka, pokrójcie go na kawałki, dodajcie łyżkę oliwy oraz ulubione przyprawy (u mnie była sól, pieprz, papryka wędzona i odrobinę oregano). Cieciorkę odlejcie i podobnie jak ziemniaki, pomieszajcie z oliwą i przyprawami.
- Przygotujcie blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a piekarnik nastawcie na 200°C. Rozłóżcie równomiernie na blaszce ziemniaki i cieciorkę. Niech pieką się około 30 minut. Cieciorka musi być chrupiąca, a ziemniak miękki z chrupiąca skórką
- Gdy ziemniaki, cieciorka i ryż będą gotowe, zacznijcie komponować miskę. Kolejno ułóżcie: pokrojony w plastry ogórek, chrupiąca cieciorkę i ziemniaki, rukolę, marchewkę we wstążkach (do jej przygotowania świetna będzie obieraczka do warzyw), ryż i kukurydzę
- Przygotujcie sos: rózgą pomieszajcie masło orzechowe z sosem sojowym, octem ryżowym, syropem klonowym lub miodem, i sosem słodko pikantnym. Gdyby konsystencja była zbyt gęsta, dodajcie do sosu łyżkę przegotowanej wody. Sosem polejcie Waszą buddha bowl i cieszcie się zdrowym posiłkiem.
Pingback: Buddha Bowl - co to takiego i jak skomponować? - Co Pysznego?Co Pysznego?