Warzywa a zdrowie

Po bardzo długim i gorącym lecie, które pozwoliło nam zapomnieć jak to jest, gdy za oknem zimno – przyszła jesień. Póki co piękna i złota, ale nigdy nie wiadomo kiedy pogoda się załamie, a my będziemy musieli radzić sobie z wirusami, przeziębieniami, gorączkami i katarami. Warto zawczasu budować swoją odporność! W tym z pewnością pomoże nam marchewka! Tak! Najzwyczajniejsza, znana wszystkim marchewka!
Co właściwie znajdziemy w marchewce?
Chyba nie do końca doceniamy marchew, która jest skarbnicą wielu korzystnych dla nas składników. Najbardziej znanym jest beta- karoten, który oprócz tego, że pomoże nam zachować na dłużej letnią opaleniznę, to również zapewni prawidłowe funkcjonowanie wzroku, uchroni przed rozwojem niektórych nowotworów oraz wzmocni odporność.
Dwie szklanki soku marchwiowego dziennie sprawią, że nasza skóra zyska piękny odcień. Ale z beta-karotenem trzeba również uważać. Łatwo go przedawkować. Jego nadmierne spożycie może doprowadzić do wzmożonej produkcji witaminy A, co nie jest korzystne dla zdrowia. Witamina A w zbyt dużych ilościach jest toksyczna i może doprowadzić do problemów zdrowotnych.
Niewątpliwą zaletą marchewki jest również to, że jest tania i dostępna cały rok. Ten argument powinien sprawić, że będziemy sięgać po nią każdego dnia.
Marchewka nie tylko w zupie
Prawie wszyscy ją lubimy i nie wyobrażamy sobie bez niej zup. Tu warto podkreślić, że aby cieszyć się w pełni jej składnikami odżywczymi i witaminami, warto gotować ją w całości. Marchewka w swoim składzie posiada falkarinol – substancję działającą antynowotworowo. Brytyjscy naukowcy dowiedli, że marchewka ugotowana w kawałkach, traciła aż 25% cennego falkarinolu! Warto zatem zmienić swoje przyzwyczajenia!
Marchew to niezwykle wdzięczne i wszechstronne warzywo, które ma wiele zastosowań. Oprócz surówki do obiadu, może stanowić też samodzielne danie – glazurowane pieczone marchewki to poezja! Marchewka z groszkiem to klasyka! Dżem z marchewki, to jeszcze ciągle ekstrawagancja, ale gdy spróbujecie to przepadniecie. Zupa krem z marchewki to fantastyczna alternatywa dla kremu z dyni. Z dodatkiem czarnuszki, to aromatyczna, rozgrzewająca uczta. W sam raz na jesień i zimę.
Koniecznie wypróbujcie marchew pieczoną w maśle orzechowym! Sprawi, że odkryjecie ją na nowo.
Składniki:
- 1 kg marchewki
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, cynamon, ostra papryka, imbir, kurkuma, kmin rzymski
Marchewkę obierz, pokrój na mniejsze części. Resztę składników dokładnie wymieszaj. Obtocz w nich marchewkę, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 45 minut w 180 °C
Marchewkowe słodkości
Na osobną uwagę zasługują zdrowe marchewkowe ciasta! Szczególnie w okresie jesiennym stają się bardzo popularne. Kawiarnie, cukiernie i blogerzy prześcigają się w tworzeniu receptur.
Ciasta na bazie marchewki zyskały swą sławę dzięki obniżonej kaloryczności. Nie musimy rezygnować ze słodkości. Wręcz przeciwnie – przepisy na fit ciasto marchewkowe sprawią, że jesień upłynie nam pod znakiem wypieków i braku wyrzutów sumienia.
Jak wybrać i przechowywać marchewkę?
To ważne, aby wybierać wartościowe warzywa. Warto trzymać się kilku zasad. Przede wszystkim wybierać korzenie twarde i gładkie, bez żadnych skaz. Im bardziej głęboka pomarańczowa barwa marchewki, tym więcej w niej beta-karotenu. A im marchewka grubsza – tym jest szansa, że będzie słodsza.
Jeśli będziemy ją odpowiednio przechowywali, wytrzyma w dobrej formie nawet dłużej niż dwa tygodnie. W tym celu warto trzymać ją w najzimniejszym miejscu lodówki.
Pamiętajmy, aby nie trzymać jej w towarzystwie jabłek, gruszek, pomidorów czy ziemniaków. Te warzywa i owoce wydzielają silnie gaz etylenowy, który natomiast sprawi, że nasza marchewka zgorzknieje.
Jak widać marchewka to warzywo wszechstronne, a przede wszystkim zdrowe. Warto włączyć ją do codziennej diety w postaci soków, surówek, czy nawet zdrowych wypieków, które nie tuczą! Codzienna porcja marchewki zapewni nam dobry wzrok, piękną skórę, a beta-karoten sprawi, że ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory zmaleje.
Artykuł jest sponsorowany
Brak komentarzy