Walentynkowe S.O.S – czyli krok po kroku jak przygotować prostą, ale efektowną kolację

Co roku to samo. Przychodzą Walentynki i nagle panika – co zrobić? Rezerwować stolik na mieście? Nie – przecież tam będzie tłum, a poza tym już na bank nie ma wolnych miejsc. Po czym przypominam sobie, że przecież ja nie jestem z tych co to obchodzą Walentynki. Jakby dobrze pomyśleć, to przecież miałam Walentynki wczoraj i przedwczoraj. A w zeszłym tygodniu to już w ogóle. ;) Tak, tak – jestem szczęściarą!
Proponuję żebyście zostali w domu tak jak ja i sami wzięli się za przygotowanie walentynkowej kolacji. Nie panikujcie – mam dla Was Walentynkowe S.O.S – czyli krok po kroku jak przygotować prostą, ale efektowną kolację.
Jako, że lubimy dobrze zjeść – to każda okazja jest dobra, aby przygotować coś spoza kanonu comfort food, który codziennie gości na naszym stole. Usiadłam więc z notatnikiem i ułożyłam menu, które z pewnością przyda się Wam jeśli macie podobne do mojego podejście do Walentynek.
Wymyślając te 3 proste dania kierowałam się przede wszystkim tym, abyście nie spędzili w kuchni połowy dnia. Poza tym zależało mi, aby kolacja była lekka, ładnie wyglądała oraz aby jej przygotowanie nie sprawiło problemu nawet tym z Was, którzy nie do końca lubią i potrafią gotować.
Menu:
- bruschetta z grillowaną śliwką
- miłosna sałata z burakiem, granatem, pistacjami i serem Lazur
- kosmiczny mus z Marsa
Składniki których użyłam może nie są najtańsze, ale też i nie najdroższe. Myślę, że są na każdą kieszeń. Wyszłam z założenia, że skoro jest okazja to czemu by nie zaszaleć. Choć to chyba za duże słowo. Menu z założenia jest wegetariańskie, ale nie oznacza to, że nie możecie go nieco zmodyfikować. Wszystko dokładnie opiszę niżej. Aby dopełnić całości podajcie dobrze schłodzone Prosecco. Ja bym się nie oparła ;)
BRUSCHETTA Z GRILLOWANĄ ŚLIWKĄ
Składniki:
- bagietka
- oliwa
- rukola lub inna drobna sałata np. roszponka
- 3 świeże śliwki
- gęsty sos balsamiczny (do kupienia w Lidlu lub Kauflandzie)
- czerwony pieprz w kulkach lub zwykły grubo mielony
- ostre salami w plasterkach ( jeśli chcesz zrobić wersję mięsną)
- Bagietkę pokrój ukośnie na kromki. Każdą posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przekrój śliwki na pół, wyciągnij z nich pestki i pokrój w półplasterki. Rozgrzej patelnię grillową z odrobiną oliwy i grilluj śliwki przez kilka minut z każdej strony.
- Jeśli robisz wersję mięsną, to plasterki salami przekrój na pół i też grilluj na patelni grillowej aż nieco się przyrumienią.
- Na przypieczonych bagietkach układaj rukolę, śliwkę i ewentualnie salami jeśli robisz wersję mięsną. Całość delikatnie polej gęstym sosem balsamicznym i posyp czerwonym pieprzem lub czarnym grubo mielonym.
MIŁOSNA SAŁATA
Składniki:
- mix sałat
- 2 średnie upieczone buraczki (można kupić gotowe, obrane i zapakowane próżniowo – to stanowczo ułatwia pracę)
- 1 granat
- garść pistacji
- ser pleśniowy np. Lazur
- szynka parmeńska (jeśli robisz wersję mięsną)
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół szklanki oliwy
- sól
- pieprz
Jeśli zdecydowałeś się sam upiec buraki – to na początek dokładnie je umyj, każdego zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz około godziny (do miękkości). Następnie je ostudź i obierz. Pokrój w nie za cienkie plastry. Z każdego plastra wycinaj serca malutką foremką do ciastek.
- Jeśli kupiłeś gotowego buraka, to jedynie pokrój go w plastry i wycinaj serca.
- W głębokich talerzach układaj sałatę. Na wierzchu serca z buraka. Pokrusz też ser. Pistacje obierz i posiekaj, ale nie za drobno. Posyp nimi sałatę.
- Granata przekrój na pół w poprzek i obstukując go wysyp ziarenka – dodaj je również do sałaty.
- Jeśli nie robisz sałaty wegetariańskiej, dodaj też porwaną szynkę parmeńską.
- Przygotuj sos. W kubku umieść musztardę, miód, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Dodawaj powoli oliwę i energicznie mieszaj, aby wszystkie składniki sosu się połączyły. Przypraw solą i pieprzem. Gotowym sosem polej sałatę przed samym podaniem.
KOSMICZNY MUS Z MARSA
/Inspiracja/
Składniki:
- 4 batoniki Mars
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 50 ml mleka
- 2 jajka
- Aby zrobić ten deser będziesz musiał użyć kąpieli wodnej. Co to oznacza? Bez obaw. To nic trudnego. Chodzi o to, aby nie przypalić masy. Potrzebujesz dwóch garnków – jeden mniejszy drugi większy. Ewentualnie metalowej miski i garnka.
- W większym garnku zagotuj odrobinę wody. Mniejszy umieść nad gotującą się wodą. Wrzuć do niego posiekane drobno batoniki Mars, mleko oraz kakao. Mieszaj często, aż batoniki się rozpuszczą. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia na jakieś 15 minut.
- W międzyczasie oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj ją po łyżce do ostudzonych rozpuszczonych batoników i delikatnie mieszaj, aż uzyskasz jednolity mus. Przelej go do dwóch pucharków i odstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!




Brak komentarzy