Blog

„Lepszy rydz niż nic” – czyli Olej Rydzowy

Słyszysz „olej rydzowy” i pierwsze co sobie myślisz: „jakim cudem można zrobić olej z grzybów?”. No właśnie – chyba nie można. Olej o którym mowa powstaje z lnicznika siewnego, zwyczajowo zwanego lnianką, lennicą  lub rydzem.

To niepozorna roślina wyglądająca niczym chwast. Niemniej jednak niech Was to nie zwiedzie. Lnianka jest niezwykłym źródłem wielu dobroczynnych dla nas składników. Wszyscy znamy porzekadło „lepszy rydz niż nic”, które wcale nie odnosi się do grzyba, tylko właśnie do znanej z łąk lnianki – przysłowie mówi o tym, że lepiej mieć takiego rydza (czyli lniankę) niż zostać z niczym.

Nazwa: Olej Rydzowy

Producent: SemCo

Pojemność: 250 ml, 750 ml oraz inne na specjalne życzenie klienta

Cena: około 15 zł za butelkę 250 ml

Producent o oleju: lnianka, rydz, rydzyk (Camelina sativa) to znana od 3000 lat oleista roślina uprawna. Z jej polskich nasion, wyselekcjonowanych ze szczególną starannością otrzymuje się znakomity olej.
Wytwarzany w Wielkopolsce „Olej Rydzowy” tłoczony na zimno, nierafinowany charakteryzuje korzenny smak z wyczuwalną nutą cebuli i gorczycy oraz czysty swoisty aromat. Olej rydzowy jest jednym z najbogatszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega 3. Obecność naturalnych antyoksydantów z grupy tokoferoli gwarantuje długi okres przechowywania. Stosuje się go do kasz, ziemniaków, pieczywa, sera, ryb – a szczególnie śledzi, mięs wszelkich sałatek i surówek warzywnych, cebuli, czosnku, do sosów Winegret oraz do majonezów.
Wpisany został na Listę Produktów Tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Informacje o przechowywaniu: przechowywać w zacienionym miejscu. Przed otwarciem butelki w temperaturze od +2°C do +20°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze:

 

Moja opinia: z olejem rydzowym dopiero się zaznajamiam, ale już wiem, że będzie to raczej przyjaźń, a nie jedynie przelotna znajomość.Charakterystyczny zapach w połączeniu z aromatycznym cebulowym, ziemistym smakiem sprawia, że olej rydzowy jest bardzo ciekawym dodatkiem do wielu dań.

Nie jest uniwersalny, ale to jego zaleta. Świetnie sprawdza się w sałatach i jako dodatek do śledzia. Aby w pełni poczuć jego smak, polecam prostą przekąskę – bagietka maczana w oleju. Nie należy go podgrzewać, bo traci swoje moce. Dobroczynne kwasy tłuszczowe, witaminy A, E oraz kilka z grupy B, a także lecytyna i szeroka gama składników mineralnych, które doskonale wpływają na nasz organizm sprawiają, że chce się sięgać po niego codziennie. Z badań Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że skutecznie obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Zgodnie z badaniami u pacjentów którzy przez 2 tygodnie otrzymywali olej rydzowy, poziom złego cholesterolu obniżył się aż o 12%!

Sama jeszcze tego nie wypróbowałam, ale olej można stosować w kosmetyce. Ma wysoką  zawartość np. witaminy E, więc nada się jako baza do domowych maseczek.

Z pewnością nie jest to olej dla wszystkich. Myślę, że to odpowiedni produkt dla osób szukających nowych smaków lub dla osób ceniących zdrowe produkty w swojej kuchni.

Jestem bardzo ciekawa innych produktów firmy SemCo. Mam nadzieję, że będę miała kiedyś okazję wypróbować.

Znacie olej rydzowy, używacie?

  • Share

komentarze 2

  1. Olej rydzowy już sprawdzilam w salatkach jest pyszny.Producent sprawdzony,kupiliśmy u niego i wypróbowaliśmy prawie wszystkie oleje,oprócz oleju z czarnuszki(za drogi).Ostatnio kupiłam mąkę dyniową którą wykorzystam do pieczenia chleba dyniowego.Pozdrawiam.Alina

Odpowiedz Anonymous Anuluj