„Lepszy rydz niż nic” – czyli Olej Rydzowy

Słyszysz „olej rydzowy” i pierwsze co sobie myślisz: „jakim cudem można zrobić olej z grzybów?”. No właśnie – chyba nie można. Olej o którym mowa powstaje z lnicznika siewnego, zwyczajowo zwanego lnianką, lennicą lub rydzem.
Producent: SemCo
Pojemność: 250 ml, 750 ml oraz inne na specjalne życzenie klienta
Cena: około 15 zł za butelkę 250 ml
Informacje o przechowywaniu: przechowywać w zacienionym miejscu. Przed otwarciem butelki w temperaturze od +2°C do +20°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Wartości odżywcze:
Moja opinia: z olejem rydzowym dopiero się zaznajamiam, ale już wiem, że będzie to raczej przyjaźń, a nie jedynie przelotna znajomość.Charakterystyczny zapach w połączeniu z aromatycznym cebulowym, ziemistym smakiem sprawia, że olej rydzowy jest bardzo ciekawym dodatkiem do wielu dań.
Nie jest uniwersalny, ale to jego zaleta. Świetnie sprawdza się w sałatach i jako dodatek do śledzia. Aby w pełni poczuć jego smak, polecam prostą przekąskę – bagietka maczana w oleju. Nie należy go podgrzewać, bo traci swoje moce. Dobroczynne kwasy tłuszczowe, witaminy A, E oraz kilka z grupy B, a także lecytyna i szeroka gama składników mineralnych, które doskonale wpływają na nasz organizm sprawiają, że chce się sięgać po niego codziennie. Z badań Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że skutecznie obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Zgodnie z badaniami u pacjentów którzy przez 2 tygodnie otrzymywali olej rydzowy, poziom złego cholesterolu obniżył się aż o 12%!
Sama jeszcze tego nie wypróbowałam, ale olej można stosować w kosmetyce. Ma wysoką zawartość np. witaminy E, więc nada się jako baza do domowych maseczek.
Z pewnością nie jest to olej dla wszystkich. Myślę, że to odpowiedni produkt dla osób szukających nowych smaków lub dla osób ceniących zdrowe produkty w swojej kuchni.
Jestem bardzo ciekawa innych produktów firmy SemCo. Mam nadzieję, że będę miała kiedyś okazję wypróbować.
Znacie olej rydzowy, używacie?

Hmmm chyba nie potrafię wyobrazić sobie tego smaku, więc muszę spróbować. Bagietka z olejem? Z dziką przyjemnością!
Olej rydzowy już sprawdzilam w salatkach jest pyszny.Producent sprawdzony,kupiliśmy u niego i wypróbowaliśmy prawie wszystkie oleje,oprócz oleju z czarnuszki(za drogi).Ostatnio kupiłam mąkę dyniową którą wykorzystam do pieczenia chleba dyniowego.Pozdrawiam.Alina