Blog

Kill Grill czyli głodne kawałki

Od jakiegoś czasu zaczęłam kolekcjonować książki kucharskie oraz „okołokucharskie”. Powoli dokupuję klasyki gatunku, zdarza mi się też zainwestować w niesprawdzone do końca tytuły, tak jak chociażby: „Smacznego! Chorzy z powodu zdrowego jedzenia” Udo Pollmera…czekam na listonosza.

Z ręką na sercu mogę polecić książki które napisał Anthony Bourdain. Jako, że bardzo cenię zdanie krytyka kulinarnego Piotra Adamczewskiego to pozwolę sobie skorzystać z jego recenzji: „Anthony Bourdain – autor „Kill grill. Restauracja od kuchni” jest jednym z najsłynniejszych amerykańskich szefów kuchni oraz telewizyjnych showmanów. Jego występy w tv wzbudzają szalony entuzjazm i równocześnie ostre polemiki. Podobnie jest i z książkami. Bourdain bowiem wydał już ich kilka i wszystkie sprzedawały się doskonale. (…)Lektura książki Bourdaina wciąga. Trudno ją odłożyć na później, bo autor pisze żywo, używa języka jędrnego; pełno tu dowcipów, ostrych scen pełnych krwi nie tylko ryb i jagniąt (i seksu!), ale i filozoficznej zadumy nad kondycją tzw. szarego człowieka i tego ostro dążącego stromą i krętą drogą do kariery”.

Głodne kawałki.

Po przeczytaniu pierwszej części czuje się pewien niedosyt niebywałych opowieści… całe szczęście pojawiła się kontynuacja czyli „Głodne kawałki, Kill Grill 2” oraz jak właśnie zauważyłam (!) szykuje się część trzecia! „O kuchnia! Kill Grill 3” Premiera już w marcu! Zapowiedź wygląda zachęcająco.

 

ant+2

  • Share

Brak komentarzy

Odpowiedz