Blog

5 powodów, dla których warto wziąć udział w Restaurant Week

Drugi raz z rzędu mam ogromną przyjemność być ambasadorką Restaurant Week Warmia i Mazury. Jeśli jeszcze nie wiesz cóż to takiego, to śpieszę z wyjaśnieniami. To nic innego jak święto foodies i hedonizmu. W ciągu blisko dwóch tygodni masz możliwość w bardzo przystępnych cenach posmakować wielu fantastycznych festiwalowych setów składających się z przystawki, dania głównego i deseru. Festiwal jest ogólnopolski i w każdym z regionów masz możliwość wybrania kilku specjalnie z tej okazji wybranych restauracji.

W niewielkiej cenie otrzymujesz pyszne jedzenie, super doświadczenie kulinarne i jeśli dobrze się nastawisz – świetną zabawę! Nie jesz mięsa? Nie martw się- wiele miejsc przygotowało  typowo wegetariańskie menu. Wystarczy poszukać. Ciągle Cię nie przekonałam? To przeczytaj dalej.

Festiwal Restaurant Week ma na celu propagowanie spędzania czasu w restauracjach. Ma nas wszystkich ośmielić i sprawić, że zaczniemy smakować i odkrywać nowe smaki. Ideą tego wydarzenia jest też promocja oraz wspieranie rozwoju polskiej sceny restauracyjnej oraz zbliżenie gości do restauracji i odwrotnie.

kolaż polana

Tatar z awokado/kotlet warzywny/beza włoska z lodami i truskawkami. Restauracja Słoneczna Polana

5 powodów, dla których warto wziąć udział w Restaurant Week.

1. Poszerzysz kulinarne horyzonty

Jadasz na co dzień pianę z ogórka? Wiesz co to pate choux, chuntill, assiette lub honeycomb? Ha! No właśnie. Restaurant Week, to super okazja, aby sprawdzić zaskakujące połączenia smakowe. Zjeść za niewielkie pieniądza dania z segmentu fine dining, bo właśnie takie w większości są serwowane podczas festiwalu. Comber z jelenia, jesiotr, homar, perliczka, skorzonera, topinambur, jagnięcina – to popularne składniki dań festiwalowych.

2. Poznasz nowe restauracje

Byłeś już w wielu restauracjach w okolicy. Zostało jednak jeszcze kilka do sprawdzenia? Świetnie się składa. Akurat biorą udział w Restaurant Week. Nie czekaj, tylko rezerwuj stolik! Nawet jeśli coś nie do końca Ci podejdzie, to nie stracisz zbyt wielu pieniędzy. Poza tym wśród  trzydaniowego setu na bank znajdziesz coś dla siebie!

3. Zaoszczędzisz pieniądze

W rzeczy samej! Nie ma szans, abyś poza festiwalem zapłacił w jakiejkolwiek restauracji, które biorą udział w Restaurant Week, 49 zł za przystawkę, danie główne i deser. Przekalkuluj to sobie! To bardzo atrakcyjna cena za (jak sam widzisz) często luksusowe produkty.

4. Będziesz miał pretekst żeby spotkać w większym gronie znajomych

Ceny festiwalowe są atrakcyjne, zatem wymówki w stylu: „nie idźmy tam, tam jest drogo” nie wchodzą już w grę. Zbieraj więc paczkę znajomych i rezerwujcie stolik. Tym bardziej, że ósmy gość je gratis! To oznacza, że idąc dużą grupą zapłacicie jeszcze mniej. Zamówcie różne menu, aby dzielić się jedzeniem i smakować różnych dań. To świetna zabawa!

5. Zrobisz super fotki na Insta

No dobra, ten punkt jest trochę naciągany. Ale powiedz sam, co lepiej wygląda na zdjęciach – bigos, czy comber z jelenia z ravioli z borowikami?! Poza tym wrzucając foty z Restaurant Week do mediów społecznościowych, przyczynisz się do rozwoju Festiwalu. Więcej osób się o nim dowie. W ten sposób goście zbliżają się do restauracji, a restauracje do gości. Bardzo smakowita symbioza.

kolaz casablanca 2

Tarta z puree z selera/jesiotr na czarnym risotto/mus matcha z marakują/pate choux/orzech.  Restauracja Casablanca

casablanca poprawiona

consomme wołowe z suszoną polędwicą wołową/comber z jelenia/ mus matcha z marakują/pate choux/orzech. Restauracja Casablanca

 

Pozostało jeszcze kilka dni festiwalu! Nie czekaj i rezerwuj swój stolik. Ja już jestem po swojej przygodzie kulinarnej (Restauracja Casablanca oraz Restauracja Słoneczna Polana), choć nie wykluczam kolejnej rezerwacji! Chodzenie po restauracjach uzależnia!

Restauracje, które biorą udział w Restaurant Week Warmia i Mazury:

Browar Warmia
Casablanca Restauracja
Lago Cafe & Restaurant
Misa
Prosta 38 Restaurant
Przystanek Zatoka
Restauracja Tatarak
Słoneczna Polana
YOKO


Festiwal najlepszych polskich restauracji Warmia i Mazury Restaurant Week
18-30 kwietnia 2018
3-daniowe doświadczenie kulinarne w cenie 49 zł (w tym drink powitalny)
Rezerwacje na stronie: Restaurant Week

Wydarzenie na Facebooku

  • Share

Brak komentarzy

Odpowiedz