Blog

Co pysznego przeczytać? #1

Witajcie w nowym cyklu – Co pysznego przeczytać? To w tym miejscu bloga będę pokazywała Wam książki kulinarne, książki o zdrowym stylu życia i wszystkie te, które w jakiś sposób wiążą się z tematyką jedzenia i mnie zainteresowały.  Aktualnie rynek zalany jest ogromną ilością ciekawych pozycji, które warto mieć na swojej półce. Wydawnictwa i autorzy prześcigają się w serwowaniu nam fantastycznych publikacji.  W tym miejscu postaram się je nieco przesiać i pokazać Wam co warto kupić.

#1 Co pysznego przeczytać?
Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem. Szybkie i zdrowe dania do pracy.
Autorzy: Karolina i Maciej Szaciłło
Wydawnictwo: Zwierciadło
Data premiery: 12.10.2016 r.
Ilość stron: 240

O książce:

Książka małżeństwa Szaciłło wpadła w me ręce już jakiś czas temu. Słyszałam o nich co nieco, ale nigdy wcześniej nie miałam okazji obcować z ich publikacjami (ta jest jedyną, którą posiadam). Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem to druga część poradnika/książki kucharskiej  dla aktywnych, którzy po pierwsze: lubią zdrowo jeść, po drugie: mają mało czasu na przygotowanie posiłków, a po trzecie: lubią odkrywać nowe smaki i chcą zabrać ze sobą do pracy coś wartościowego. No i jeszcze jedna bardzo ważna rzecz – książka jest dla wegetarian!

Podzielono ją na menu jesienno-zimowe oraz wiosenno-letnie. Ponadto jest to podróż kulinarna po kuchniach świata, co dodatkowo nadaje jej ciekawego charakteru. Konkretne tematyczne dni podzielone są również na dania według pory dnia: śniadania, obiady, desery i kolacje. Znajdziecie w niej również cały rozdział przygotowujący, ze wskazówkami oraz recepturami na fantastyczne mieszanki przypraw. Ponadto osobne miejsce w książce znalazły zdrowe wytrawne wypieki.

spis treści

Książka nafaszerowana jest przepięknymi zdjęciami autorstwa Państwa Szcaciłło. Nie brakuje również wielu portretów rodzinnych, co jeszcze bardziej ociepla te piękne wydawnictwo. Przy każdym z przepisów znajdziecie oznaczenia: czy potrawa jest wegańska lub bezglutenowa. Ponadto stopień trudności i ilość porcji. Są także krótkie wstępy autorów, porady jak zapakować danie na wynos oraz bilans dietetyczki. Każdy dzień kończy również lista rzeczy które musicie przygotować na następny dzień. Ten ciekawy zabieg sugeruje, że warto z tej książki korzystać po kolei.

Bo Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem to również dwutygodniowe wyzwanie, do którego namawiają autorzy. Proponują, aby przez 14 dni zrezygnować z gotowych lunchów w firmowych restauracjach/stołówkach. W ciągu dnia ugotować choć jeden posiłek (za wyjątkiem deseru) i zabrać go ze sobą do pracy. Mamy sprawdzić co stanie się po tym czasie z naszym samopoczuciem, stanem umysłu i poziomem energii.

Jesteście na to gotowi? :)

śniadanie

O autorach:

Karolina i Maciej Szaciłło to para, która wspólnie wydała już niejedną książkę. Oprócz tego są autorami fantastycznego bloga Medytujemy. Oboje praktykują jogę, co ma widoczne odzwierciedlenie w filozofii ich kuchni. Podróżują i tworzą niezwykle ciekawe przepisy kulinarne. Dbają o każdy szczegół i jakość użytych składników. Wspólnie prowadzą też kursy i warsztaty kulinarne.

autorzy

O przepisach:

W Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem znajdziecie mnóstwo fantastycznych i ciekawych  przepisów z całego świata. Dowiecie się między innymi czym jest pitu, sahlab, saimin, laddu, chvihtari czy też svanetian. Zatem jeśli tak jak ja, jesteście typem odkrywcy  – ta książka przypadnie Wam do gustu. Wbrew pozorom, przepisy są  dosyć proste. Jedynym problemem może być cena niektórych składników. Wszystkie przepisy są również zgodne z najnowszą piramidą żywienia, u której podstawy znajdują się warzywa i owoce, a nie jak do tej pory, zboża.

obiad

deserrrr

okładka tył

  • Share