Blog

#25 Inspirujące Piątki

Oj dawno nie było tu Inspirujących Piątków. Przyznaję… trochę zaniedbałam ten cykl.  Dziś jednak chciałabym powrócić i jak zwykle przedstawić Wam kilka około kulinarnych newsów, które wpadły mi w oko w ostatnich tygodniach. Polecam niezwykle ciekawy artykuł o podrabianiu żywności. Sprawdźcie też restaurację w której kucharzami i kelnerami są mordercy, handlarze narkotyków i inni skazani na odsiadkę przestępcy.

1. Restauracja w której obsługują mordercy, handlarze narkotyków oraz inni skazani

Na niezwykły eksperyment resocjalizacyjny wpadli Włosi. Otworzyli wykwintną restaurację w… zakładzie karnym na obrzeżach Mediolanu. InGalera to ekskluzywna restauracja, która jest prowadzona przez mężczyzn odsiadujących wyroki w mediolańskim więzieniu.  InGalera – która we włoskim slangu oznacza po prostu „ciupę” – ma być przestrzenią, gdzie więźniowie mogą dowieść swojej wartości i przekonać ludzi, że są w stanie zaoferować coś wartościowego. Restauracja sprzyja więc budowaniu wzajemnego zaufania, „oswaja” z tym, co niepokoi. Twórcom projektu nie zabrakło też poczucia humoru – wnętrze restauracji zdobią plakaty z filmów „Ucieczka z Alcatraz” czy „Skazani na Shawshank”. Aby dostać stolik w tym niezwykłym lokalu trzeba dokonać rezerwacji co najmniej miesiąc wcześniej.

2. Warzywa na grządkach w każdym supermarkecie?

To możliwe! Berliński start-up Infarm planuje wyposażyć markety w mini farmy, gdzie metodą wertykalną (czyli przy pomocy specjalnych lamp) będą uprawiane, a potem sprzedawane świeże warzywa. Klienci jednego z  niemieckich marketów mogą już od jakiegoś czasu na własnej skórze sprawdzić jak działają takie hodowle. Te małe szklarnie mają zapewnić dostęp do świeżych warzyw przez cały rok. To nie jest zwykły projekt! Sprawdźcie jego niezwykłe zalety.

Infarm

3. Pokaż jak jesz, a powiem ci kim jesteś.

Juliet Boghossian, założycielka firmy badawczej ds. zachowań żywieniowych Food-ology twierdzi, że nie tylko to co jesz, ma znaczenie. Ważne jest również, jak to robisz. Sprawdź czy jesteś typem „żółwia” i tym samym masz wszystko pod kontrolą. A może Twój typ to „sprinter” – jesteś energiczny i otwarty na nowe wyzwania. Sprawdź też „poszukiwacza przygód”, „marudę” i „pedanta”. 

picjumbo.com_HNCK2106

4. Istnieje bar w którym serwują tylko czystą wodę!

Pomysł na ten „biznes” wydaje się być absurdalny. Jednak taki bar istnieje w amerykańskim Minneapolis od 2014 roku. Można się w nim napić wody z różnych stron kraju. Pomysłodawcy wodnego baru przekonali do tej idei lokalne władze, badaczy środowiska, naukowców, pedagogów, artystów i po prostu mieszkańców, a ich wspólnym zamiarem stało się stworzenie miejsca, w którym można dowiedzieć się na temat tego, jak bardzo woda jest cenna. Idea wodnych barów skupia się wokół zmiany myślenia na temat wody. Ludzie mają przychodzić tu po to, by przy szklaneczce nawiązać z innymi konwersację na temat zrównoważonego rozwoju. A woda jest dobrem wspólnym, czymś, czego potrzebujemy wszyscy. Nasz stosunek do niej mówi wiele o tym, co cenimy.

woda

5. Jak podrabia się żywność…

Okazuje się, że podrabianie żywności to ogólnoświatowy proceder. Na szczycie listy podrabianych produktów znalazła się oliwa. Wysoka cena wcale nie świadczy o jej oryginalności. Jak nie dać się nabić w butelkę? Tego dowiecie się z bardzo ciekawego artykułu. W nim również o tym jak jesteśmy oszukiwani kupując ryby w puszkach, czy włoskie i hiszpańskie szynki. Oszuści nauczyli się również podrabiać wina, miody, mleko i alkohol.

186_min

  • Share

Brak komentarzy

Odpowiedz