Blog

#24 Inspirujące Piątki

Tęskniliście? ;) Mam nadzieję, że bardzo! To już 24 Inspirujące Piątki. Jak zwykle mam dla Was garść kulinarnych informacji. W tym tygodniu piszę dla Was o gwiazdkach Michelin, o winnicy której współwłaścicielem może zostać każdy z nas oraz o posiłkach w różnych częściach świata. Na końcu ciekawa informacja o pewnym podatku, który planuje wprowadzić Wielka Brytania.

1. Mamy drugą gwiazdkę Michelin!

W ostatnich dniach cała kulinarna Polska żyła drugą gwiazdką Michelin. To spore wydarzenie w rodzimej gastronomii. 9 marca światło dzienne ujrzał nowy czerwony przewodnik „Main Cities of Europe 2016”. Kolejną warszawską restauracją z tym światowym wyróżnieniem (po Atelier Amaro) jest Senses, w której szefem kuchni jest Włoch Andrea Camastra. W tegorocznej edycji znalazła się rekordowa liczba polskich restauracji. Dla restauratorów z całego świata już samo znalezienie się w przewodniku Michelin jest dużym sukcesem. W tym roku uwzględniono 52 restauracje z Polski – 28 z Warszawy oraz 24 z Krakowa.

gwiazdki senses

fot. http://sensesrestaurant.pl/

2. Każdy może zostać właścicielem winnicy pod Wieliczką!

Ktoś, kto to wymyślił miał łeb na karku! To świetna opcja dla wszystkich tych, którzy bez wychodzenia z domu chcą mieć własne wino oraz udział w winobraniu. O co dokładnie chodzi? Chętni poprzez stronę internetową mogą wydzierżawić na rok sześć krzaków winorośli lub ich wielokrotność, a następnie na bieżąco śledzić postępy prac w gospodarstwie. Dzierżawcy mogą odwiedzić winnicę, a także wziąć udział w pracach polowych i winobraniu. Na wiosnę otrzymają butelki własnego wina ze swoim nazwiskiem na etykiecie. 

Winnica Wieliczka to pierwsza w Polsce winnica biodynamiczna, czyli funkcjonująca zgodnie z naturą bez zbytniej ingerencji człowieka. Jej twórcą i współwłaścicielką jest Agnieszka Rousseau, czołowa polska enolog, czyli specjalistka od win.

winogrona

3. Jak wyglądają obiady szkolne w różnych krajach świata?

Postanowiła to sprawdzić pewna szkocka uczennica. W tym celu założyła blog na którym umieszcza swoje odkrycia. Przy wsparciu amerykańskiej sieci restauracyjnej Sweetgreen przygotowała zestawienie typowych (tudzież stereotypowych) posiłków, które spożywa się w szkołach w różnych częściach świata. Moim faworytem jest obiad włoski, a Waszym? :)

włoski obiad

fot. sweetgreen

4. Miasta w których serwują najlepszy street food.

Uwaga! Kliknięcie w link grozi zaślinieniem monitora! Portal podróże.pl przygotował niezwykle apetyczne zestawienie jedzenia, które serwują uliczni sprzedawcy na całym świecie. Każdy zakątek świata z czegoś słynie i grzechem byłoby nie skorzystać z lokalnych przysmaków będąc w podróży.

Zaczęło się w Los Angeles – Amerykanie zwariowali na punkcie mobilnego ulicznego jedzenia (nawet topowe restauracje mają już swoje busy, z których serwują potrawy na wynos) i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki pokochali smaki inne niż fastfoodowe: od dim sumów (chińskich przekąsek) przez sushi, aż po greckie słodycze. Szaleństwo przeniosło się na drugą stronę kraju. W Nowym Jorku organizowane są wycieczki śladami „street food”.

street-food-274913_1280

5. Wielka Brytania chce wprowadzić podatek od cukru!

Uściślając – podatek ma dotyczyć głównie producentów słodkich napojów. Zostanie on wprowadzany za dwa lata i będzie proporcjonalny do ilości cukru w produkcie. Ma to zmusić producentów do zmniejszenia ilości cukru w swoich produktach, a tym samym przyczynić się do zmniejszania otyłości wśród konsumentów, głównie tych najmłodszych.

soda

  • Share

Brak komentarzy

Odpowiedz