Blog

#21 Inspirujące Piątki

Niektórzy z Was pytali mnie w zeszłym tygodniu dlaczego nie pojawiły się Inspirujące Piątki. Wywołana do tablicy śpieszę z wyjaśnieniami – otóż drodzy moi czytelnicy – nie zawsze jest tyle ciekawych inspiracji ile bym chciała. Dlatego też postanowiłam, że ten cykl będzie pojawiał się co dwa tygodnie. W dzisiejszym odcinku słów kilka o niesamowitej restauracji na dachu wieżowca, o biżuterii z talerzy oraz fajny wywiad z Mateuszem Gesslerem. Zapraszam.

1. Nie żyje jeden z najlepszych na świecie szef kuchni.

Parę dni temu świat obiegła informacja, że Francuz Benoit Violier nie żyje. Sprawa jest o tyle ciekawa, że martwego szefa kuchni znaleziono w jego domu na kilka godzin przed ogłoszeniem corocznych gwiazdek Michelin. Dowody wskazują na to, że kucharz popełnił samobójstwo. Wszyscy jednak zadają sobie to samo pytanie: czyżby nie wytrzymał presji? Violier od lat był w światowej kulinarnej czołówce. Niestety nie dożył informacji, że jego restauracja utrzymała trzy gwiazdki w rankingu Michelina na 2016 rok.

Benoit-Violier_CNNPH

2. Restauracja na dachu wieżowca w altanie!

To nie żart! W centrum Kopenhagi stoi wieżowiec, a na jego szczycie umiejscowiony jest jadalny ogród. Pomiędzy grządkami przechadzają się szczęśliwe kury. Na środku stoi altana ze stołem na 25 osób. To restauracja Stedsans, do której kolejki są dłuższe niż do kultowej już Nomy. Restauracja dziennie przyjmuje zaledwie 50 osób w dwóch turach.

Stedsans właściwie nie generuje śmieci, dzięki systemowi kompostowemu i kurom, które karmią się resztkami jedzenia (świeżego, z pola obok). W kuchni nie używa się puszek – wszystko jest w należytym porządku. Jeśli czegoś zabraknie na dachu, niektóre produkty przyjeżdżają z lokalnych bio-farm. A co zimą, kiedy uprawy są raczej ubogie? Stedsans się zamyka, a właściciele szukają kolejnych inspiracji.

restauracja na dachu

Fot. http://www.entertheroom.pl/

3. Mateusz Gessler dołącza do dyżurnych kucharzy polskich.

Jeśli interesujesz się kulinariami, to zapewne nie raz już słyszałeś o Mateuszu Gesslerze. Zbieżność nazwisk nieprzypadkowa. To rodzina znanej wszem i wobec Magdaleny – dla ścisłości – Mateusz jest synem brata drugiego męża Magdy Gessler, po którym restauratorka zatrzymała nazwisko.

Mateusz wychowywał się i mieszkał przez lata we Francji. W Polsce prowadzi restaurację Warszawa Wschodnia. Niebawem zobaczymy go jako jurora w programie Master Chef Junior.

W kuchni są najlepsze kłótnie, rozmowy i oczywiście najlepszy seks. O tym, dlaczego panowie powinni przybrać kuchenny fartuch i do czego prowadzi wspólne gotowanie przeczytacie w bardzo fajnym wywiadzie z Mateuszem Gesslerem, który znalazłam w Natemat.pl.

mateusz gessler

Fot. Maciej Stanik / http://natemat.pl

4. Biżuteria z talerzy!

Myślę, że każda foodie będzie zadowolona z takie prezentu! Wszystkie uwielbiamy kolczyki, broszki i pierścionki. A jeśli do tego wszystkiego są zrobione z talerzy, to już w ogóle odlot! Kultowe logo Społem  na kolczykach lub wisiorku, albo klasyczny Włocławek! Autorką tych recyklingowych cudeniek jest Magdalena Ziółkowska. Koniecznie sprawdźcie fanpage tej artystki!

bizuteria z talerzy

Fot. https://www.facebook.com/bizuteriaztalerzy

 

5. Wydarzenia kulinarne!

Szperając w sieci trafiłam na bardzo fajny fanpage. Nazywa się Wydarzenia Kulinarne i jak nazwa wskazuje zbiera w jednym miejscu, to wszystko co kulinarnie dzieje się w naszym kraju. Jeśli chcecie być na bieżąco tak jak ja, to koniecznie musicie polubić i śledzić! Oprócz wydarzeń na stronie znajdziecie również blog i recenzje. Co prawda nie są zbyt często aktualizowane, ale są ;)

wydarzenia kulinarne

  • Share

Brak komentarzy

Odpowiedz