Blog

#19 Inspirujące Piątki

Co przyniósł nam kolejny zimowy tydzień? Kilka ciekawych newsów, które może nie są najświeższe na świecie, ale z pewnością są bardzo ciekawe.  Zatem jeśli jeszcze o nich nie słyszeliście, to zachęcam do lektury.

1. Ikea otwiera kawiarnie

Ikea CAFE to nowy koncept szwedzkiego giganta. Zachęcony  popularnością przysklepowych restauracji postanowił pójść o krok dalej. Teraz oprócz kultowych już klopsików możemy odsapnąć w przytulnych kawiarniach. Póki co taka możliwość powstała w sklepach w Krakowie, Wrocławiu i Łodzi. W menu zalazły się typowo kawiarniane pozycje z kawą i herbatą na czele. Można również posilić się ciastem, kanapkami, wrapami, sałatkami czy koktajlami.

Według IKEA wszystkie serwowane kawy i herbaty posiadają certyfikat UTZ, niezależnej organizacji zrzeszającej rolników oraz firmy zaangażowane w odpowiedzialną uprawę i dostawy tych produktów.

ikea-cafe-kraków-1.900.600.s

Ikea Kraków, fot. http://www.fpiec.pl


 

 2. W Warszawie powstanie kultowa kawiarnia z serialu „Przyjaciele”

Dalej pozostajemy w kawiarnianych klimatach. Tym razem oczy powinny zaświecić się wszystkim fanom amerykańskiego serialu „Przyjaciele”. Każdy kto obejrzał choć kilka odcinków, na bank widział bohaterów w kultowej kawiarni „Central Perk”. I to właśnie tę kawiarnię chce odwzorować w Warszawie Monika Adamiak, fanka serialu. Według planów lokal miałby ruszyć wiosną. Póki co, przyszła właścicielka szuka odpowiedniej lokalizacji.

Pomysłem zainteresowały się już różne firmy w tym Comedy Central, które na poczet ewentualnej współpracy z nowa kawiarnią zamówiło już replikę kanapy, która pojawia się w serialu.

przyjaciele

fot. facebook.com/friends.tv


 

3. Co sprawia, że gość wychodzi zadowolony z restauracji?

Niby proste pytanie, ale czy na pewno? Któż inny, jak nie amerykańscy naukowcy mogli to zbadać. ;) Okazało się, że wszystko zależy od pieniędzy. Otóż badanie naukowców z USA dowiodło, że duże promocje zmniejszają zadowolenie gości. Ale jak to?  Aby zrozumieć dokładnie ten mechanizm musicie poznać dwa pojęcia: tzw. moment prawdy (kulminacyjny) i peak-end. Dlatego też polecam artykuł z którego dowiecie się dlaczego im wyższa cena dania tym bardziej gość skupia się na pierwszym wrażeniu, aniżeli na doświadczeniu końcowym.

restauracja


 

4. Bez alkoholu, bez laktozy, bez cukru, bez mięsa – jak żyć?

Każdy z nas ma choć jednego znajomego, który albo nie je mięsa, albo ma problem z laktozą, albo jest na diecie bezglutenowej. Ilość alergików, ale i ludzi którzy sami sobie wybierają dietę „bez” rośnie z roku na rok. Z pomocą przychodzą firmy, które już dawno dostrzegły zapotrzebowanie na produkty „bez”.  Zdziwicie się jak bardzo branża spożywcza idzie nam na rękę i jak wiele tradycyjnych produktów przekształciła w odpowiednie dla alergików.

Chcemy odżywiać się smacznie i zdrowo, nie zmieniając naszych niezdrowych upodobań. Czy to możliwe? Wszystko da się zrobić – odpowiada branża spożywcza. Na półkach sklepowych przybywa bezmięsnych wędlin, bezalkoholowych trunków, bezcukrowych słodyczy. Jest nawet chleb bez mąki.

babeczka


 

5. Holandia wolna od kurczaków z ferm przemysłowych!

A jednak się da! Holendrzy poszli po rozum do głowy i wyprzedzili o całą długość inne państwa Europy. Trzy największe sieci sklepów zrezygnowały ze sprzedaży kurczaków hodowanych na fermach przemysłowych. Oznacza to, że ponad połowa wszystkich kurczaków sprzedawanych w tym kraju będzie teraz hodowana w dużo lepszych warunkach.

– Kurczaki hodowane w inny sposób niż w fermach przemysłowych rosną w zdrowszym tempie, są mniej narażone na ból, mniej chorują i nie są faszerowane antybiotykami, czego zresztą i tak zakazuje Unia Europejska – pisze portal Nltimes.nl.

  • Share

Jeden komentarz

Odpowiedz