#16 Inspirujące Piątki
Inspirujące Piątki są z nami już 16 tygodni! Tym razem możecie sprawdzić gdzie podróżować, aby dobrze zjeść. Przeczytacie również o dwóch ciekawych aplikacjach na telefon. W tym tygodniu obcujemy również ze sztuką i nauką. Sprawdźcie sami.
1. 17 regionalnych potraw dla których warto podróżować po Polsce
W jednym z moich ulubionych blogów znalazłam fajny post. Nie jest najnowszy, ale może pomóc zaplanować ciekawy kulinarny weekend. W związku z tym, że pogoda nas nie rozpieszcza fajnym pomysłem na spędzanie wolnego czasu może być turystyka kulinarna. Taste Away sprawdzili dla Was 17 regionalnych przysmaków, dla których warto podróżować po różnych zakątkach Polski.
2. Aplikacja Starbucksa trafiła do Polski
W USA jest znana i bardzo lubiana od dawna. Teraz Starbucks postanowił wprowadzić swoją mobilną aplikację również w Polsce. Dzięki niej możemy zbierać lojalnościowe gwiazdki, a potem za nie odbierać darmowe kawy. To jednak nie koniec – aplikacja daje również wiele innych możliwości.
3. Patriotyczna aplikacja na telefon
O co chodzi? O aplikację, dzięki której możecie łatwo wyszukiwać polskie produkty w sklepach! Nazywa się Pola, a jej zainstalowanie na telefonie gwarantuje Wasze zdziwienie. To co do tej pory wydawało się Wam na wskroś polskie może okazać się, że nim zwyczajnie nie jest. Jak działa i po co właściwie ją instalować przeczytacie w tekście na portalu Inn Poland.
4. „Sekretne życie owoców i warzyw”
Poznajcie fotografa, który ze zwykłych warzyw i owoców wyczarował coś niezwykle tajemniczego. Maciek Jasik to artysta polskiego pochodzenia mieszkający i tworzący w Stanach Zjednoczonych. Jego fotografie są niezwykłą grą świateł i kolorów, które poruszają zmysły.
Więcej jego prac – nie tylko z jedzeniem w roli głównej znajdziecie na jego stronie.
5. Naukowcy z Olsztyna badają buraka!
Jakiem lokalna patriotka muszę o tym napisać! W moim Olsztynie naukowcy wzięli w obroty buraka. I nie chodzi tu o kogoś, a o pyszne warzywo! Niebawem powinniśmy dowiedzieć się:
Ile buraków czerwonych należy zjeść i w jakiej formie, by miały one prozdrowotny wpływ na organizm – takie badania prowadzą olsztyńscy naukowcy z Polskiej Akademii Nauk. Specjaliści badają procesy wchłaniania i metabolizmu betalain – związków barwiących buraki.
Brak komentarzy