Blog

#9 Inspirujące Piątki

To już 9 tydzień! Znowu mam dla Was kilka ciekawostek ze świata około kulinarnego. Dzisiejsze Inspirujące Piątki to pomieszanie z poplątaniem. Dowiecie się między innymi co jedzą wegetarianie jak nikt nie patrzy oraz ile kosztuje wyprodukowanie pizzy. Fani wina i pszczół również znajdą coś dla siebie.

1. Wegetarianie po pijaku jedzą boczek!

Strasznie mnie to rozbawiło w zeszłym tygodniu. Według brytyjskich naukowców aż 69% zdeklarowanych wegetarian po pijanemu sięga po mięso. Robi to oczywiście, gdy nikt nie patrzy. Swoją chwilową słabość zwalają głównie na alkohol. Z brytyjskich badań wynika, że po kilku piwach lub drinkach około 39 procent mięsosceptyków skusiło się na kebab, a co trzeci (34 proc.) zanurzył zęby w hamburgerze z wołowiny. To i tak nie wszystkie grzechy. Aż 27 procent odpytanych „wegetarian” przyznaje ze smutkiem, że po zakrapianej imprezie pochłonęło potrawę z dodatkiem boczku, 19 procent, że zjadło smażonego kurczaka, a 14 procent ordynarnie wieprzową kiełbasę.

burger

 

2. Aplikacja która dobierze Ci wino do posiłku

Nie żartuję! Stworzyli ją Polacy! Ile to razy zastanawiałam się przed sklepową półką, które wino wybrać. Niestety moja wiedza na temat jego doboru do potraw jest mało zadowalająca. Ta aplikacja to wybawienie! Nazywa się Deli Pair i póki co jest w wersji angielskiej. Ale już niedługo… twórcy zapowiadają, że niebawem pojawi się również wersja polska. Jak to działa? To bardzo proste. Na stronie internetowej aplikacji w pole wyszukiwania wklejacie link do przepisu który zamierzacie przygotować (póki co działają tylko linki w języku angielskim). Po chwili wyskakują Wam 3 propozycje wina. Teraz tylko wycieczka do sklepu i możecie cieszyć idealnie dobranym winem do posiłku. No dobra, nie wiem dokładnie czy idealnie dobranym, ale dobranym.

wino

 

3. Nie dla zagazowania 2 milionów pszczół!

Wytłumaczcie mi – jak bardzo trzeba być zacofanym w dzisiejszych czasach żeby nie wiedzieć jak dobroczynne są dla nas pszczoły. Od kilku lat trąbi się w te i wewte, że jeśli pszczoły wyginą, to w ciągu 4 lat wyginiemy i my. Stawiane są dla nich hotele,  organizowane różnorodne akcje żeby tylko je ratować… i nagle sąd nakazuje człowiekowi zagazować 2 miliony (!) pszczół ponieważ rzekomo przeszkadzają jakimś turystom! W głowie mi się to nie mieści! Nóż w kieszeni otwiera, szlag trafia etc.  Jak bardzo ograniczonym trzeba być! Jeśli chcecie poznać historię Pana Mieczysława Jamroza – właściciela uli, to koniecznie przeczytajcie nieco więcej. Na Facebooku możecie również dołączyć do akcji podpisywania petycji o uchylenie wyroku!

pszczoły

 

4. Ile to naprawdę kosztuje?

Trafiłam w Na Temat na fajny tekst, który obnaża faktyczne koszty produkcji pewnych produktów. Dyskusja na ten temat rozpoczęła się po tym jak Kayah  na swoim fapejdżu opublikowała zdjęcie buraczków, ziemniaków i małego wina, które kupiła na lotnisku. Przypomnę – za ten szalony zestaw zapłaciła 72 złote. A ile faktycznie on kosztuje? No właśnie… policzcie sobie sami. W Na Temat pod lupę wzięta została pizza, piwo, kebab i jeszcze kilka produktów. Przeczytajcie koniecznie – bo warto być świadomym konsumentem!

pieniądze

 

5. Toruń kulinarną stolicą Polski!

To już jutro. Wielka gala, która wyłoni najlepszą Polską restaurację 2015 roku! Oficjalne wręczenie nagród POLAND 100 BEST RESTAURANTS  AWARDS 2015 odbędzie się w Toruniu w Dworze Artusa. Nagrody będą przyznawane w kategorii: Najlepsza Restauracja w Polsce oraz Najlepsza Karczma w Polsce w trzech grupach : AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów – ankiety, głosowania, 25% oceny inspektorów.

  • Share