#11 Inspirujące Piątki

Czy myśleliście kiedyś, aby zrezygnować z jedzenia mięsa? Jeśli nie, to chyba czas to zrobić. WHO w minionym tygodniu opublikowało raport. Wynika z niego, że już 50g przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko nowotworu. Przerażające… ale nie tylko o przerażających rzeczach piszę w dzisiejszych Inspirujących Piątkach. Sprawdźcie sami!
1. Szefowie kuchni w marketach
Ale, że co? Chcę się z Wami podzielić bardzo ciekawym artykułem, który znalazłam na portalu Nowy Marketing. Gotowanie to oprócz przyjemności również wielka moda i biznes. Wiedzą o tym duże sklepy, które wykorzystują w swoich reklamach znane kulinarne osobowości. Na ekranach widzieliśmy już Pascala i Okrasę, jest też Makłowicz oraz Michel Roth. O tym jak zmieniają się nasze gusta i jak przez lata zmienił nam się sposób postrzegania kucharzy przeczytacie w tekście. Na zachętę daję internetową(starą) reklamę Tesco ;) Coś Wam to przypomina? ;)
2. „Cook for Book”
Co może wyjść z połączenia tradycyjnej polskiej kuchni z orientalnymi przyprawami?! Dwujęzyczna (polsko-turecka) książka kucharska „Cook for Book”! Książka powstała z okazji sześciusetlecia nawiązania stosunków dyplomatycznych między Polską a Turcją. Projekt jest finansowany przez culture.pl W ramach Projektu Turcja, realizowanego przez Instytut Adama Mickiewicza, troje tureckich kucharzy: Semi Hakim, Maksut Aşkar, Didem Senol i Polak Tomasz Trąbski stworzyli dwanaście przepisów, w których na nowo odkrywają dawne smaki. Powstawały one na przestrzeni paru miesięcy podczas trzech warsztatów zorganizowanych w Polsce i Turcji.
3. 25 pomysłów na Halloweenowe drinki
Jeśli planujecie straszne party, to znalazłam dla Was zbiór pomysłów na imprezowe drinki. W tym zestawieniu znajdziecie też kilka opcji na alkohol na ciepło. Myślę, że te w szczególności sprawdzą się w mroźne zimowe wieczory. Sama mam już kilka typów, które z pewnością wypróbuję.
4. Chanel kupiło winiarnię
Tak, tak… powaga! Imperium modowe kupiło winnicę w Kalifornii. Jak się okazuje to nie żadna nowość. Już wcześniej, bo w latach 90. zdarzały się im podobne inwestycje tyle, że we Francji. Jak się okazuje takie mariaże między wielkimi domami mody a producentami alkoholu są dosyć powszechne i popularne.
5. WHO potwierdza: przetworzone mięso zabija
Kilka dni temu do internetu trafił nowy raport WHO. Jego wyniki są jednoznaczne – przetworzone mięso zwiększa ryzyko nowotworów. Niebezpieczna jest już ilość 50 g dziennie. Poza tym WHO zwraca też uwagę na potencjalne zagrożenia płynące z czerwonego mięsa. Źródło.
W sieci zawrzało i zaczęto na różne sposoby podważać wiarygodność raportu – co w mojej opinii oczywiście było do przewidzenia. Przecież większość z nas całe życie w przeważającej części żywiło się mięsem. Zmienić nawyki? To chyba żart! Warto jednak zagłębić się w temat i na początek chociaż trochę ograniczyć spożywanie mięsa. To wcale nie jest trudne! Dieta bezmięsna jest pyszna i bardzo różnorodna. Chcieć to móc!



Brak komentarzy