Wegetariańska zupa pho

  • 150 minut
  • 25 składników
92%
  • Nakryć 4-6
  • Przygotowanie 30 min
  • Gotowanie 120 min
  • Course

Składniki

  • marchewki 3 duże
  • korzeń pietruszki 3 duże
  • cebula 1 duża
  • korzeń selera 1 mały
  • grzyby shitake 3 sztuki
  • korzeń imbiru około 5 cm
  • trawa cytrynowa 1 źdźbło lub 2 łyżeczki pasty lub 2 łyżeczki proszkowanej
  • czosnek 4 ząbki
  • świeża ostra papryczka kilka plasterków + do podania
  • sos sojowy 3 łyżki
  • cukier brązowy 1 łyżka
  • anyż 2 gwiazdki
  • cynamon 1 laska
  • goździki 8 sztuk
  • kmin rzymski 1 łyżeczka
  • kolendra w kulkach 1 łyżeczka
  • sól 2 łyżeczki
  • olej 3 łyżki
  • ocet ryżowy 1 łyżka
  • makaron ryżowy lub udon do podania
  • limonka do podania
  • sezam do podania
  • szczypiorek do podania
  • świeża pietruszka lub kolendra do podania
  • tofu do podania

Wiem wiem… zupa pho i słowo wegetariańska nie idą ze sobą w parze. Ja jednak postanowiłam sprawdzić, czy typowo mięsna, wietnamska  zupa może być dobra też bez mięsa. I wiecie co? To według mnie jedna z lepszych rzeczy które przyrządziłam w ostatnim czasie. Jej smak jest głęboki i łączący w sobie wiele aromatów. Jest słodka, słona i pikantna jednocześnie. Dzięki użytym przyprawom jest też trochę zaskakująca. Wywar powinien być ciemny i pachnący.

Można używać do niej wiele dodatków. Ja zdecydowałam się na marchewkę z gotowania wywaru, grzyby shitake również z bulionu, ostrą papryczkę, limonkę, natkę pietruszki, szczypior, sezam i makaron udon. Dzień wcześniej dodałam cienki makaron ryżowy oraz smażone tofu. Należy pokroić je w plastry i zamarynować przez pół godziny w mieszance 3 łyżek sosu sojowego, 1 łyżeczki octu ryżowego, 1 łyżeczki brązowego cukru i mieszanki ziół tajskich (jeśli nie macie, możecie pominąć). Następnie ładnie usmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny oleju i dodać do zupy. Pycha! Jak jeść tę zupę? Najlepiej pałeczkami wyjeść dodatki, a następnie wypić bulion za pomocą łyżki.

Nie przerażajcie się wielością składników! Jeśli tak jak ja lubicie azjatyckie smaki, to warto powoli skompletować sobie zestaw odpowiednich przypraw. Nie zmarnują się. Jak już zaczniecie tworzyć, to nie będziecie mogli przestać. Spróbujcie też mojego wegetariańskiego ramenu. ;)


  1. Zacznij od grzybków shitake. Zalej je wrzątkiem i odstaw do zmiękczenia. Najlepiej zrób to dzień wcześniej.
  2. Obierz marchew, pietruszkę, selera i cebulę. Wymieszaj z 3 łyżkami oleju i włóż do brytfanki. Warzywa wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Najlepiej piec je około 20 minut na górnej półce z opcją grilla. Tak aby warzywa wyraźnie się przypiekły.
  3. Upieczone warzywa włóż do dużego garnka, dodaj grzybki shitake wraz z wodą w której się moczyły.
  4. Imbir obierz za pomocą łyżeczki i pokrój na cienkie plastry. Ostrą papryczkę też pokrój na plasterki. Trawę cytrynową nieco rozgnieć, podobnie z czosnkiem, który najpierw obierz. Dodaj wszystko do garnka.
  5.  Do całości dodaj też 3 łyżki sosu sojowego oraz 1 łyżkę cukru brązowego i przyprawy: 2 gwiazdki anyżu, 8 goździków, 1 laskę cynamonu, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę kolendry i 2 łyżeczki soli.
  6. Zalej wszystko wodą tak aby zakrywała składniki (około 2-2,5 litra, ale może być mniej). Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Jeśli zauważysz, że wywar zbyt mocno się wygotuje to dolej jeszcze odrobinę wody i dalej gotuj. Na koniec warto dodatkowo przyprawić octem ryżowym. Jeśli smak jest za mało głęboki dodaj jeszcze sosu sojowego i/lub soli i cukru.
  7. Bulion możesz przecedzić, ale nie musisz tego robić. Ja zostawiam wszystkie składniki w garnku. Podawaj gorący wraz z dodatkami.

 

zupa pho

Like 11 Dislike 1

komentarze 4

Odpowiedz Karolina Anuluj