Wegetariańska młoda kapusta

  • 40 minut
  • 10 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • młoda kapusta około 1kg
  • marchewki 3 małe sztuki
  • koperek 1 pęczek
  • cebula 1 duża
  • czosnek 4 ząbki
  • bulion warzywny około 3 szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier szczypta
  • ocet słodowy (opcjonalnie) odrobina do smaku
Nie mogłam się powstrzymać i kupiłam ją! Pierwszą w tym sezonie młodą kapustę! Nie jestem przekonana co do jej pochodzenia, tzn. kraju z którego pochodzi…ale co tam! Ważne, że była dobra. Ten przepis jest bardzo prosty i szybki. Bez żadnego zasmażania i bez śmietany – tak robimy najczęściej. Najlepsza z  młodymi ziemniaki w mundurkach z masłem i koperkiem. Dla mięsożernych można podać z kawałkiem mięsa.

  1. Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
  2. Wrzucamy wszystko do dużego garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Dorzucamy do garnka 2 lekko zgniecione ząbki czosnku.
  3. Gdy kapusta gotuje się, na patelni smażymy cebule pokrojoną w kostkę (nie musi być drobna) wraz z pozostałymi dwoma ząbkami czosnku pokrojonymi w plasterki.
  4. Gdy kapusta i marchewka zmiękną (ja nie rozgotowuje ich zbyt mocno) dorzucamy przesmażoną cebulę i czosnek. Dodajemy również posiekany koperek. Przyprawiamy.

 

młoda kapusta_nowa

komentarze 2

Odpowiedz Karolina Anuluj