Składniki
- młoda kapusta około 1kg
- marchewki 3 małe sztuki
- koperek 1 pęczek
- cebula 1 duża
- czosnek 4 ząbki
- bulion warzywny około 3 szklanki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- cukier szczypta
- ocet słodowy (opcjonalnie) odrobina do smaku
Nie mogłam się powstrzymać i kupiłam ją! Pierwszą w tym sezonie młodą kapustę! Nie jestem przekonana co do jej pochodzenia, tzn. kraju z którego pochodzi…ale co tam! Ważne, że była dobra. Ten przepis jest bardzo prosty i szybki. Bez żadnego zasmażania i bez śmietany – tak robimy najczęściej. Najlepsza z młodymi ziemniaki w mundurkach z masłem i koperkiem. Dla mięsożernych można podać z kawałkiem mięsa.
- Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
- Wrzucamy wszystko do dużego garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Dorzucamy do garnka 2 lekko zgniecione ząbki czosnku.
- Gdy kapusta gotuje się, na patelni smażymy cebule pokrojoną w kostkę (nie musi być drobna) wraz z pozostałymi dwoma ząbkami czosnku pokrojonymi w plasterki.
- Gdy kapusta i marchewka zmiękną (ja nie rozgotowuje ich zbyt mocno) dorzucamy przesmażoną cebulę i czosnek. Dodajemy również posiekany koperek. Przyprawiamy.
też bym zjadła teraz młodą kapustę :) pycha :)
To szukaj w warzywniakach i do roboty :) Pozdrawiam serdecznie! :)