Składniki
- puree z dyni 2 łyżki
- woda 1/2 szklanki
- słodzone mleko skondensowane około 1/2 szklanki
- świeży imbir 2 plastry
- cukier wanilinowy 1 opakowanie
- cynamon 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
- kardamon szczypta
Syrop dyniowo – korzenny jest genialny do jesiennej kawy! Wprowadza w cudowny nastrój jak mało co! Dzięki niemu możecie mieć w swoim domu kawę niczym ze Starbucksa. Jeśli nie liczyć pieczenia dyni, jego przygotowanie jest całkiem szybkie. Można przechowywać go w lodówce kilka dni. Z podanych składników wychodzi mały dzbanuszek, który wystarczy spokojnie do przygotowania około 10 kaw. Myślę, że warto zrobić go przy okazji gotowania czegoś innego, ponieważ do jego przygotowania potrzebujemy jedynie 2 łyżek puree z dyni. Nie warto więc dla takiej ilości dyni odpalać piekarnik.
- Przygotowuj puree z dyni według przepisu, który zamieściłam przy okazji robienia dyniowego smoothie.
- W małym garnuszku podgrzej pół szklanki wody z dodatkiem 2 plastrów świeżego imbiru, łyżeczki cynamonu, łyżeczki startej gałki muszkatołowej, szczypty kardamonu i opakowania cukru wanilinowego. Od momentu gdy zawrze gotuj całość około 5 minut. Po tym czasie odstaw do ostudzenia.
- Ostudzony syrop przecedź przez sitko lub np. filtr do kawy. Dodaj do niego 2 łyżki puree z dyni oraz około pół szklanki słodzonego skondensowanego mleka. Dokładnie wymieszaj – jeśli jest taka potrzeba możesz jeszcze całość zmiksować i przecedzić jeszcze raz przez sitko. Przechowuj syrop przez kilka dni w lodówce.
Mając gotowy syrop możesz przygotować pyszne dyniowe latte. W tym celu:
- Spień na gorąco mleko. Przelej je do wysokiej szklanki.
- Dolej do niego powoli gorące espresso lub nieco gorącej kawy rozpuszczalnej.
- Dolej również syrop dyniowo-korzenny. Jeśli masz ochotę dodaj na górę jeszcze trochę piany z mleka. Posyp całość cynamonem!
Taka kawa wygląda super! Muszę kupić dynię i zrobić sobie domowy syrop :)
Mam nadzieję, że zrobiłaś ;)