quesadilla gotowa

Quesadilla z warzywami

  • 30 minut
  • 14 składników
67%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • placki tortilla (wrapy) 4 sztuki
  • ser tarty około 200g
  • cukinia 1/2 średniej sztuki
  • granulat sojowy 1/2 szklanki
  • papryka czerwona 1/2 sztuki
  • czerwona fasola konserwowa 4 łyżki
  • kukurydza konserwowa 4 łyżki
  • czerwona cebula 1 mała sztuka
  • papryczka piri piri lub inna ostra 1 mała sztuka
  • passata pomidorowa około 1 szklanka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • garam masala do smaku
  • słodka papryka w proszku do smaku
Wczoraj był babski wieczór. Było wino, plotki i quesadilla zrobiona wspólnymi siłami przeze mnie i Gosię z Mlecznej Krowy . Farszu wyszło sporo, więc żeby nic nie marnować oraz się nie narobić (bo boli głowa) dziś na obiad mam powtórkę z rozrywki. Przedstawiam wersję wegetariańską. Ogólnie można cudować z farszem, dodać mięso, zmienić warzywa. Więcej o quesadilla.

  1. Na odrobinie oliwy smażymy pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy drobno pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię, piri piri.
  2. W międzyczasie zalewamy wrzątkiem granulat sojowy i zostawiamy na kilka minut pod przykryciem aby zmiękł (można dodać przyprawy, albo koncentrat pomidorowy)
  3. Gdy granulat zmięknie, odcedzamy go na sicie i dodajemy do smażących się warzyw.
  4. Do całości dolewamy passaty pomidorowej i przyprawiamy. Dusimy wszystko tak długo aż warzywa zmiękną, a sos się zredukuje (farsz nie może być zbyt mokry).
  5. Mając gotowy farsz, zabieramy się do dzieła. Na tortille wysypujemy równomiernie ser. Na serze umieszczamy farsz, dokładnie go rozprowadzając po całej powierzchni. Na to kolejna warstwa sera. Całość przykrywamy kolejną tortillą.
  6. Ostrożnie przekładamy na rozgrzany raclette (grill) lub patelnię. Pieczemy po kilka minut z każdej strony. Kroimy jak pizze. Można podać z sosem czosnkowym.

quesadilla gotowa

Komentarzy: 11

  1. Na kolejne spotkanie z przyjaciółmi będą takie quesadille, nic w nich nie zmienię. Zwłaszcza, że mam worek granulatu :):)

  2. ciekawy sposób na wykorzystanie placków tortilli, na pewno spróbuję :) i jeszcze to nawiązanie do pizzy, kuszące :)

    pozdrawiam,
    kocie-smaki.pl

Odpowiedz Karolina Anuluj