Składniki
- kasza manna 1 szklanka
- mleko 1 szklanka
- jajka 2 sztuki
- cukier 2 łyżki
- cukier wanilinowy 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- masło 50g
- olej do smażenia
Co jakiś czas nachodzi mnie chęć na słodkie śniadanie. Nie jestem jakąś ogromną fanką owsianek, dlatego tym razem mój wybór padł na placki z kaszy manny. Są proste w przygotowaniu i świetne zarówno na ciepło, jak i zimno np. jako przekąska do pracy. Podane z domową konfiturą to naprawdę niebo w gębie! Świetnie też w roli dodatków sprawdzą się świeże owoce. Cukier można zastąpić miodem lub innym zdrowszym słodzikiem. Są bardzo delikatne z wyraźnym smakiem kaszy.
Jeśli lubicie wszelkiego rodzaju racuchy, placki i pankejki, to polecam również mój przepis na placki owsiane z nasionami chia. Na blogu znajdziecie jeszcze kilka innych ciekawych propozycji.
Te placki to jeden ze sposobów na odczarowanie złej prasy kaszy manny. Zapewne wielu z Was kojarzy się ona z nieciekawą mamałygą podawaną w dzieciństwie z gęstym sokiem owocowym, najpewniej malinowym. :) Warto przypomnieć, że jest lekkostrawna i świetnie sprawdzi się we wszelkiego rodzaju dietach.
Jaki jest Wasz sposób na kaszę mannę? Co z niej przygotowujecie? Macie jakieś ciekawe receptury? Chętnie się nimi zainspiruję.
- Kaszę mannę zalej szklanką zimnego mleka i odstaw na 15 minut, aby płyn się wchłonął.
- W tym samym czasie roztop masło oraz ubij białka jajek na sztywno.
- Przestudzone lekko masło dodaj do kaszy manny i wymieszaj. Dodaj również cukry, proszek do pieczenia i żółtka. Znowu wymieszaj. Na samym końcu do całości delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białko.
- Rozgrzej patelnię z olejem i na małym ogniu smaż z dwóch stron placki. Ciasto będzie dosyć lejące; nakładaj je na patelnię łyżką. Podawaj je z ulubioną konfiturą. U mnie z domową wiśniową.
OO jakie fajne te placki! Co rusz szukam inspiracji na nowe rzeczy robione ze składników, które akurat mam w domu – i tym razem trafiłam doskonale! :)
Cieszę się ogromnie, że przypadły Ci do gustu! Smacznego! :)
Uwielbiam wszelkiego rodzaju racuszki, a te z kaszy manny są ciekawą odmianą dla placuszków z mąki i są delikatniejsze.
To prawda, są chyba też bardziej dietetyczne ;)
No proszę do głowy by mi nie wpadło, żeby robić placuszki z kaszy mannej! chętnie się skuszę :)
Polecam, są bardzo delikatne :)
Zabieram się za nie :-)
No to trzymam kciuki żeby wyszły ;) Mam nowy patent na placki z kaszy manny. Niebawem wrzucę.
Cudowne racuszki! Pyszne! Kojące jedzenie. I dzieciom też smakują.