Orzotto z pieczonym burakiem i rozmarynem

  • 105 minut
  • 14 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 60 min
  • Gotowanie 45 min

Składniki

  • buraki 2 średnie sztuki
  • czosnek 6 ząbków
  • pęczak 1 szklanka
  • cebula 1 średnia
  • seler naciowy 2 łodygi
  • wytrawne wino czerwone 1/2 szklanki
  • bulion warzywny około 1,5l
  • świeży rozmaryn 1 gałązka
  • oliwa do smażenia
  • masło 1 duża łyżka
  • twardy ser w stylu parmezanu (u mnie pecorino) 3 łyżki
  • ocet czerwony (może być winny, u mnie malinowy) 1-2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Trochę to trwało zanim zaprzyjaźniłam się z burakiem. Nie to, że go nie lubiłam… ale jakoś tak nie po  drodze nam było. Aż przyszedł ten dzień w którym poczułam chęć ogromną współpracy. Początkowo ograniczałam się do zupy oraz buraczków tartych jako dodatku do ziemniaków. Ostatnio stwierdziłam jednak, że czas na kolejny level i połączenie buraka z pęczakiem. Ach jaki to był strzał w dziesiątkę! Były dokładki!  Przepis wydaje się być skomplikowany, ale wcale taki nie jest. Przekonajcie się sami.

  1. Zaczynamy od przygotowania buraków. Aby skrócić czas przygotowania całej potrawy można buraki upiec dzień wcześniej. Buraki dokładnie szorujemy, zawijamy w folie aluminiową z dodatkiem 4 nieobranych ząbków czosnku. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy około 40-60 minut. Buraki muszą zmięknąć.
  2. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, odwijamy z foli i studzimy. Gdy ostygną, obieramy i tarkujemy na tarce o dużych oczkach i odkładamy na bok.
  3. Czosnek, który piekł się razem z burakami odkładamy. Na końcu wyciśniemy go do naszej potrawy. Wyciśniemy – gdyż podczas pieczenia jego konsystencja zmieniła się w pastę.
  4. Cebulę oraz pozostałe dwa ząbki czosnku siekamy w drobną kostkę.
  5. W garnku o grubym dnie (w tym samym w którym będziemy przygotowywali całą potrawę) rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy obrany i pokrojony w plasterki seler naciowy.
  6. Po chwili dodajemy również pęczak. Teraz musimy uważać, aby całości nie przypalić. Często mieszamy i na małym ogniu całość smażymy przez około 2-3 minuty.
  7. Po tym czasie do garnka dolewamy czerwone wino oraz wkładamy gałązkę świeżego rozmarynu.  Mieszamy i czekamy aż alkohol odparuje.
  8. Gdy wino odparuje zaczynamy dolewanie bulionu do potrawy. Najlepiej trzymać go w garnku obok, na odpalonym na minimum palniku, aby ciągle był gorący. Wlewamy dwie wazowe łyżki bulionu, mieszamy i czekamy aż kasza wchłonie płyn. Tak robimy z całą reszta naszego bulionu. Dolewamy po dwie łyżki, mieszamy i czekamy.
  9. Gdy skończy nam się bulion, a kasza zmięknie  – dodajemy buraczki, oraz wyciskamy ze skorupek upieczony czosnek. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez chwilę (uważajmy żeby się nam nie przypaliło) Jeśli jest za mało płynu – dodajmy jeszcze odrobinę bulionu jeśli mamy lub zwykłej przegotowanej wody z czajnika.
  10. Przyprawiamy solą, pieprzem, czerwonym octem.
  11. Po wyłączeniu palnika dodajemy łyżkę masła oraz trzy łyżki sera pecorino. Dokładnie mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie nasze orzotto nadaje się do podania.

 

orzotto z burakiem

komentarze 2

Odpowiedz tu-tusia Anuluj