Mini quesadille halloweenowe

  • 20 minut
  • 4 składników
86%
  • Nakryć kilkanaście sztuk
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 5 min

Składniki

  • tortille pszenne lub pełnoziarniste 4 lub 6
  • ser tarty 150 g
  • słodka papryka 2 łyżeczki
  • oregano 1 łyżeczka

Mam dla Was kolejną propozycję idealną na halloweenowe party – mini quesadille, które zrobicie w kilkanaście minut. To również pomysł na miłe spędzenie czasu w kuchni razem z dziećmi. Wspólnie możecie wycinać wzory w tortillowych „dyniach”. Możecie pójść krok dalej i przygotować w ten sam sposób potwory, pająki, nietoperze i to wszystko co kojarzy się Wam z Halloween.

Proponuję Wam wersję mini, ale możecie również przygotować quesadille w wersji maxi – czyli w oryginalnej wielkości placka. Normalnie quesadille smaży się z dwóch stron na suchej patelni lub grillu. W tym przypadku jednak pieczemy w piekarniku, aby ser nam nie wypłynął otworami. Gdyby tortille nagle zaczęły się wykręcać, trzeba je jedynie delikatnie docisnąć.

Moja wersja jest bardzo minimalistyczna – z samym serem. Wasza jednak może być bardziej „pojechana” ;) Spróbujecie?


  1. Z tortilli wytnij małe krążki. Ja robiłam to małym ostrym nożykiem, a jako formy używałam szklanki. Również małym ostrym nożykiem wytnij wzory.
  2. Tarty ser pomieszaj z papryką i oregano. Układaj porcjami na krążkach bez wyciętych wzorów. Od góry przykryj krążkami z wyciętymi wzorami.
  3. Wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 °C
  4. Smacznego! Jedz koniecznie na ciepło! Na zimno nie są takie dobre!

 

quesadilla

komentarzy 6

Odpowiedz Natalia20041989 Anuluj